Доступність посилання

ТОП новини

Київ розраховує на проміжне рішення у газовому конфлікті – Яценюк


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Україна сподівається знайти проміжне рішення в газовому конфлікті з Росією, заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

«У нас є ще один виклик – це енергетика. Я маю поінформувати вас про те, що ми шукаємо проміжного рішення з газового питання з Росією. З одного боку, НАК «Нафтогаз» чекає на проміжне рішення за позовом у Стокгольмському арбітражі, з іншого боку – сьогодні в Брюсселі триває черговий раунд газових переговорів. Інакше кажучи, в нас дві можливості: або проміжне рішення за судовим позовом, або проміжні домовленості у Брюсселі», – заявив голова уряду на зустрічі з представниками Європейської бізнес-асоціації й Американської торгової палати в Києві.

Напередодні міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Продан повідомив, що делегації України й Єврокомісії планують провести двосторонню зустріч із газового питання 2 жовтня у Брюсселі. А через день, 3 жовтня, ймовірно, відбудеться тристороння зустріч – за участі Росії.

Після тристоронньої зустрічі в Берліні 26 вересня комісар ЄС з енергетики Ґюнтер Еттінґер заявив, що Україна до кінця жовтня має сплатити Росії два мільярди доларів, а до кінця року – ще 1,1 мільярда доларів за раніше спожитий газ.

Якщо Москва до кінця жовтня отримає перший транш і передоплату за ціною 385 доларів за тисячу кубометрів, то поставить Україні п’ять мільярдів кубометрів палива.

Міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Продан заявив тоді, що українські та російські чиновники ще мають обговорити ці домовленості зі своїми урядами. Водночас домовленостей щодо принципів ціноутворення досягти не вдалося, додав він.

XS
SM
MD
LG