Доступність посилання

ТОП новини

Магера: закони обов’язкові для всіх, в тому числі, і для ЦВК


Андрій Магера
Андрій Магера

Сьогодні у Львові президент Порошенко заявив, що вирішив підписати Закон про люстрацію. Чи можна очікувати, що кандидати з колишньої Партії регіонів, комуністи, зокрема ті, які голосували за закони 16 січня, почнуть знімати свої кандидатури? З таким запитанням Радіо Свобода звернулося до заступника голови Центральної виборчої комісії Андрія Магери

– Це, безумовно, право будь-якого виборчого кандидата, якого ЦВК зареєструвала, не пізніше як за 12 днів до дня голосування подати до ЦВК заяву про скасування його реєстрації.

– Отже такої тенденції Ви не можете припустити, так? Ви лише посилаєтеся зараз на норми закону?

Я би дочекався оприлюднення закону про очищення влади. І якщо є положення, які стосуються реєстрації кандидатів, безумовно ці положення будуть застосовані ЦВК

– Так, безумовно. Тому що закон про вибори народних депутатів України містить вичерпний перелік підстав для скасування реєстрації кандидата в народні депутати. Якоїсь нової підстави ЦВК безумовно вигадати не може. Але разом з тим, я би в даному разі дочекався офіційного оприлюднення закону про очищення влади. І якщо у відповідному законі є певні положення, які стосуються реєстрації кандидатів, безумовно ці положення будуть застосовані ЦВК.

Зазвичай закони набирають чинності або з дня опублікування або з наступного дня після опублікування і починають діяти. Тобто вони будуть застосовуватися з моменту набрання чинності і будуть обов’язковими для всіх, в тому числі і для ЦВК.

– Реєстрація кандидатів завершилася 30 вересня. Загалом кандидатів 6627. Реєстрація закінчилася, а інформації про всіх кандидатів на сайті ЦВК немає. Чому?

– У цьому є певні об’єктивні причини, оскільки частина кандидатів, щодо яких було прийняте рішення про відмову в їхній реєстрації, звернулися із позовом до Київського апеляційного адміністративного суду на відповідні постанови ЦВК. І оскільки там існують 2 судові інстанції – Київський апеляційний адміністративний суд і Вищий адміністративний суд України, – то лише за наслідками розгляду цієї справи двома судовими інстанціями і буде прийнято остаточне рішення щодо реєстрації кандидата.

– В Україні є майже 24 відсотки виборців, старших за працездатний вік. Часто це люди, які не мають змоги знайти інформацію в інтернеті, щоб знайомитися з даними про своїх кандидатів. Часто взагалі вони не знають, хто є кандидатами на їхніх округах. Ви можете порадити, де вони можуть отримати допомогу, щоб розібратися, за кого голосувати?

– Справді, є така ситуація, що не всі мають змогу ознайомитися з даними на сайті ЦВК. Тому в цьому разі я би порадив уважно слідкувати за випусками газет «Голос України», «Урядовий кур’єр». Там будуть публікуватися рішення ЦВК, передвиборні агітаційні матеріали за рахунок коштів державного бюджету відносно усіх 29 політичних партій, які висунули кандидатів по багатомандатному загальнодержавному окрузі. А також, безумовно, слідкувати за регіональними друкованими газетами, де також буде інформація щодо кандидатів, так званих мажоритарників. І окремо зверну увагу на те, що Національна телекомпанія України, національна радіокомпанія України будуть за результатами жеребкування у ЦВК також надавати ефірний час кандидатам від політичних партій, які висунули свої партійні списки. Це також буде додаткова інформація для виборців. Головне за цим слідкувати. Я думаю, ЦВК максимально цьому сприятиме.

– Ще одне запитання з приводу ситуації з виборами в зоні АТО. Відомо, що деякі ОВК будуть змінювати адреси. Чи виборці встигнуть вчасно отримати інформацію?

– Звісно, ЦВК після ухвалення рішення щодо зміни місцезнаходження тієї чи іншої окружної виборчої комісії на території Донецької або Луганської областей, буде вчасно інформувати громадськість про відповідні рішення. Це рішення буде опубліковане в пресі. Разом з тим, думаю, що ця інформація також буде на сайті ЦВК. І всіляку інформаційну підтримку, яку будуть надавати нам ЗМІ, ми будемо лише вітати.

– Ще я хотіла Вас запитати з приводу кандидата Валерія Хорошковського, який не був в Україні близько 2 років. Зараз дуже багато про це говорять у ЗМІ. Чи, на Вашу думку, не суперечить законодавству реєстрація його кандидатом?

– Відносно цього кандидата, наскільки мені відомо, на сьогоднішній день є ухвалене рішення Київського апеляційного адміністративного суду. Це рішення на користь ЦВК. І попереду нас чекає розгляд справи у Вищому адміністративному суді України. Яка буде позиція Вищого адміністративного суду України – таку і виконає ЦВК.

– А як звучав позов від ЦВК?

Закон про вибори у багатьох місцях є неякісним. Ми можемо фактично відмовляти у реєстрації чи не усім зареєстрованим кандидатам. Тому що за останні 5 років будь-хто з них хоча б раз виїжджав за кордон

– Позов був від одного з кандидатів чи від кількох кандидатів щодо скасування постанови ЦВК про реєстрацію кандидата в народні депутати України Хорошковського. Він таким чином звучав. В даному разі я хотів би наголосити, що мова тут не йде про якусь там позицію ЦВК з цього приводу чи про наявність певної якоїсь судової практики, яка комусь подобається чи не подобається. Мова в першу чергу йде про те, що закон про вибори народних депутатів, на жаль, у багатьох місцях є неякісним. І виходячи з тих норм, які є у законі, ми можемо фактично відмовляти у реєстрації чи не усім зареєстрованим кандидатам. Тому що за останні 5 років будь-хто з них хоча б раз виїжджав за кордон або на лікування, або на відпочинок. Навряд, чи ми зараз в Україні знайдемо серед кандидатів осіб, які за 5 років нікуди за кордон не виїжджали. А зазначені обставини, між іншими, не визначені у переліку тих, які відносяться до часу проживання на території України. Тому закон, на жаль містить дуже багато недоречностей. Містить прогалини щодо перевірки відповідних відомостей. Тому я думаю, що тут більше запитання до законодавців. Щоб на майбутнє подібних випадків не траплялося.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG