Доступність посилання

ТОП новини

Першопричиною трагедії під Іловайськом стали дії батальйону «Прикарпаття» – прокурор


На дорозі під Іловайськом після трагедії, фото зроблене 3 вересня 2014 року
На дорозі під Іловайськом після трагедії, фото зроблене 3 вересня 2014 року

Першопричиною серії подій, які спричинили трагедію під Іловайськом, став 5-й батальйон територіальної оборони «Прикарпаття», який скоїв злочин, заявив сьогодні на брифінгу головний військовий прокурор, заступник генерального прокурора Анатолій Матіос.

За його словами, які наводить агентство «Укрінформ», 326 військовослужбовців батальйону «Прикарпаття», які прибули до місця несення служби у травні, «служили-служили і зробили те, що зробили – залишили місце несення служби, оголили фланг і поїхали через усю Україну зі штатною зброєю на шкільних автобусах».

Матіос наголосив, що 5-й батальйон територіальної оборони, створений в Івано-Франківську, тричі не виконав наказ командування.

«Але органи місцевого самоврядування Івано-Франківської області роблять із них героїв. Я не хочу сказати, що там усі дезертири, завжди є поводир і завжди є ті, що йде за поводирем», – додав головний військовий прокурор.

Матіос констатував, що батальйон мав «великі проблеми» ще під час формування івано-франківським військовим комісаром. Обурення військового прокурора, зокрема, викликав той факт, що для транспортування бійців батальйону військовий комісар використав шкільні автобуси. Окрім того, на переконання Матіоса, при визначенні командира батальйону івано-франківський військовий комісар повинен був «встигнути зрозуміти, що ця людина любить алкоголь» і не може командувати такою кількістю людей.

Понад місяць тому Генеральна прокуратура повідомляла, що суд обрав командирові батальйону територіальної оборони «Прикарпаття» запобіжний захід у вигляді арешту, а його справу розслідують за статтями «відмова від несення обов’язків військової служби у бойовій обстановці», «бездіяльність військової влади» і «непокора» Кримінального кодексу України. Крім того, військова прокуратура Південного регіону України проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно військовослужбовців батальйону територіальної оборони «Прикарпаття», які самовільно залишили бойові позиції, перебуваючи в зоні проведення антитерористичної операції.

Раніше у Генпрокуратурі повідомляли, що понад 300 бійців батальйону «Прикарпаття» 26 серпня самовільно залишили свої бойові позиції в зоні АТО біля Іловайська й відбули до місця постійної дислокації в Івано-Франківській області. Комбат Віталій Комар заперечував звинувачення у дезертирстві і заявляв, що таким чином намагався вберегти життя своїх бійців.

Місто Іловайськ у Донецькій області було важливим опорним пунктом проросійських сепаратистів, його взяття дало б змогу українським силовикам розбити на окремі частини контрольовані сепаратистами території. У дні боїв за Іловайськ Росія масово ввела свої регулярні війська на Донбас. Це, а також помилкові дії частини українських військ і, ймовірно, їхнього командування, призвело до оточення в так званому «Іловайському котлі» сотень українських військових, частину яких російські війська й сепаратисти відтак знищили, ще частину полонили; доля багатьох досі не відома.

XS
SM
MD
LG