Доступність посилання

ТОП новини

Донбас – зона не лише війни, а й екологічної катастрофи?


Київ – Людям у зоні конфлікту на Донбасі загрожують хвороби органів дихання: через згорання речовин у боєприпасах забруднення повітря місцями там значно перевищує допустимі норми. Про це заявляють активісти природоохоронних організацій. Тим часом офіційних даних щодо завданих збитків довкіллю і впливу цих чинників на людей досі немає.

Перевищення рівня допустимого вмісту двоокису сірки в повітрі у вісім разів зафіксували дослідники організації «Екологія. Право. Людина» на Луганщині. Вони оприлюднили результати дослідження, яке проводили у місті Щастя влітку цього року.

За словами еколога Катерини Норенко, заміри вдавалося брати до 17 серпня, а потім спостережний пункт зруйнували під час артилерійського обстрілу. Вимірювали вміст оксидів сірки, азоту і вуглецю. Частка цих газів у повітрі значно зростала відразу після обстрілу, а потім газ не розсіювався, говорить дослідниця.

Перевищення гранично допустимої концентрації діоксиду сірки було у п’ять разів після першого обстрілу
Катерина Норенко

«Перевищення гранично допустимої концентрації діоксиду сірки було у п’ять разів після першого обстрілу, а в день другого обстрілу – вже у вісім разів, тобто дія накопичувальна така була», – говорить Норенко.

За словами еколога, якщо концентрація цих газів у повітрі висока, випадають кислотні дощі, а при контакті з рідинами організму вони утворюють кислоти, що можуть пошкодити капіляри та епітелій в органах дихання і травлення. Двоокис азоту може викликати помутніння кришталика ока, а діоксид вуглецю – чадний газ ­– кисневе голодування організму, додає Норенко. Вона радить людям, що перебувають на небезпечній території, користуватися респіраторами або вологими пов’язками на обличчі, аби кислоти утворювалась на тканині, а не в середині організму.

Підрахувати збитки довкіллю досі неможливо – депутат

Підрахувати збитки на непідконтрольних Києву територіях досі неможливо, а у звільнених районах Донбасу все гаразд, заявив, однак, у коментарі Радіо Свобода член парламентського комітету з питань екологічної політики Ігор Мірошниченко.

У Слов’янську, Краматорську та інших містах, які були окуповані, на сьогодні відновлена інфраструктура, і все, що необхідно для життєзабезпечення населення, є
Ігор Мірошниченко

«У Слов’янську, Краматорську та інших містах, які були окуповані, на сьогодні відновлена інфраструктура, і все, що необхідно для життєзабезпечення населення, є», – додав депутат.

Радіо Свобода надіслало запит до Мінприроди стосовно завданих збитків довкіллю Донбасу, оскільки у вересні профільний міністр Андрій Мохник звітував, що не може на той момент їх підрахувати, але припускає мільярди гривень втрат. Як заявив тоді Мохник, критичним забруднення повітря є через влучання артилерії в хімічні та металургійні підприємства регіону, а також через згорання значної кількості потужних боєприпасів.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG