Доступність посилання

ТОП новини

Приклад для України. Чому німецький бізнес охоче інвестує у Польщу?


«Залишаюся в Польщі», - плакат рекламної кампанії, проведеної Польською туристичною організацією (сайт організації)
«Залишаюся в Польщі», - плакат рекламної кампанії, проведеної Польською туристичною організацією (сайт організації)

Варшава – Поляки дедалі частіше займають керівні посади в євросоюзних структурах. Минулого тижня Європарламент аплодував жартівливій перепалці між Єжи Бузеком, головою комісії промисловості, та Ельжбетою Бєньковською, яка є найреальнішим кандидатом на посаду одного з євросоюзних комісарів. А через неповні два місяці з Варшави до Брюсселя переселиться Дональд Туск, донедавна прем’єр-міністр Польщі. 1 грудня він очолить Європейську раду. Такий успіх польських політиків – результат значного покращення іміджу Польщі та поляків в ЄС. Втім, ще 10 років тому, пересічний західноєвропеєць вважав Польщу відсталою... і дуже холодною країною.

Ружа Тун, польський депутат Європарламенту, успіхи своїх земляків на брюсельських поверхах влади пояснює не тільки стараннями польського уряду, але й діяльністю неурядових організацій. Упродовж 13 років ця відома у Польщі громадська діячка очолювала Фонд імені Роберта Шумана, який наближав польську державу до ЄС.

Ружа Тун, яку цього року вдруге обрали до Європарламенту, поділилася з Радіо Свобода своїми спостереженнями. «Дедалі більше людей у Польщі мають відчуття того, що поляки причетні до управління Європейським союзом, що ми вже не є пасивними виконавцями рішень Західної Європи, але беремо участь у керуванні цілою Європою», – сказала євродепутат.

Проте, наголошує Ружа Тун, ще зовсім недавно у більшості поляків були інші відчуття.

«10 років тому ми були на значно нижчому рівні, якщо йдеться про почуття власної самооцінки, ми завжди були тими біднішими, гірше організованими, зі слабшими державними і самоврядними структурами, слабкою економікою, у світі не знали про наші продукти і так далі», – зазначає вона.

Ще 10 років тому в європейських інституціях, навіть у Єврокомісії про Польщу не знали майже нічого
Ружа Тун

Перед вступом Польщі в ЄС, каже депутат Європарламенту, в Західній Європі про поляків мали досить загальні уявлення. Політик ділиться спогадами: «Я пам’ятаю як ще 10 років тому в європейських інституціях, навіть у Єврокомісії про Польщу не знали майже нічого. Я сама працювала в Європейській комісії і була вражена тим, як небагато вони про нас знають».

Залишаюся в Польщі, приїздіть до нас – гасло, яке змінювало образ країни

Нашу країну асоціювали з відсталістю й нерозвинутою економікою
Агнешка Лада

Ружу Тун доповнює Агнешка Лада, експерт з Інституту суспільних справ. Вона розповідає про результати опитувань громадської думки, які були проведені в державах Євросоюзу в дев’яності роки. Експерт каже: «Нашу країну асоціювали з відсталістю й нерозвинутою економікою, країною, яка знаходилася десь далеко, західні європейці не знали Польщі, вони вважали її далекою і холодною країною, яка точно не годиться для того, щоб туди приїжджати влітку на екскурсії, чи подорожувати».

Як розповідає Агнешка Лада, невтішні для поляків дані опитувань громадської думки підштовхнули польський громадський сектор та урядові структури до створення програм, які мали б поліпшити образ країни в ЄС.

«Ми усвідомлювали, що економічна чи політична інтеграція з ЄС – це одне, тобто пристосування якихось економічних чи політичних норм, але ключовим питанням є інтеграція суспільства, тож уряд зосереджувався з одного боку на політичних, правових, економічних напрямках, і це була грандіозна робота. Та були також громадські організації, які включилися у так звану публічну дипломатію, тобто в діяльність, спрямовану на створення позитивного образу Польщі за її межами», – пояснила Агнешка Лада.

Як приклад найбільш резонансної польської іміджевої кампанії експерт називає проект, відомий під назвою «Польський сантехнік». У 2005 році Польська туристична організація поширила в інтернет-мережі фотоплакати із фотографією вродливого молодика в костюмі сантехніка. На плакаті вмістили напис французькою мовою: «Залишаюся в Польщі, приїздіть до нас». Таким чином, польські туроператори відреагували на виступи правих французьких політиків, які називали поляків дешевою робочою силою, що загрожує французькому ринкові праці. Кампанія була настільки успішною серед французів, що в 2005 році їх приїхало до Польщі на 14 відсотків більше, ніж це звичайно буває. Не дивно, що в наступній рекламній кампанії туроператори використали образ звабливої медсестри-польки, яка запрошувала європейців оздоровитися в польських санаторіях.

Щоб руйнувати стереотипи, потрібно запрошувати іноземців

Агнешка Лада говорить, що з результатів досліджень Інституту публічних справ можна зробити однозначний висновок про те, які саме заходи найбільш ефективно покращують імідж країни. Вона розповіла: «З цих досліджень виразно видно, що якщо хтось із Заходу побував у Польщі, мав контакт із поляками, то у нього набагато краща думка про поляків. Тож усі заходи, які полягають у запрошуванні людей із Західної Європи до Польщі приносили такі позитивні ефекти. Інакше кажучи, потрібні особисті контакти, так щоб люди знайомилися. Важливо також запрошувати закордонних журналістів, щоб вони побачили і сільське господарство, і якісь підприємства, щоб побачили, що в країні саме змінюється. Це діяльність, яка руйнує негативні стереотипи».

Як наголошує Агнешка Лада, позитивний імідж країни за її межами безпосередньо впливає на її інвестиційну привабливість. За даними найновіших опитувань, понад 90 відсотків німецьких підприємців, які вклали свої гроші в бізнес на території Польщі, готові знову це зробити. Схожі настрої не тільки у німців.

Минулого тижня Януш Пєхоцінський, польський міністр економіки, пояснював у Сеймі, чому американські бізнесмени вкладають свої капітали навіть у польській провінції. Він перелічує: «По-перше, тому що є стабільність і політична передбачуваність. По-друге, тому що ми в Європейському союзі і в НАТО. По-третє, тому що є гарні прогнози для польської економіки. По-четверте, є чудовий народ, люди, які вміють співпрацювати. По-п’яте, що близько є університети. А по-шосте, що є можливість, заінвестувавши й заробивши, отримати податкові пільги. Погляньте, як це все змінилося за останні 25 років!».

Велика підтримка Польщею України – це результат саме цього переконання, що нам вдалося і ми хочемо, щоб вам, українці, також вдалося
Ружа Тун

Озираючись у минуле, на той шлях, який Польща подолала за чверть століття, польські громадські і політичні діячі говорять про свою готовність передавати досвід реформ Україні. Євродепутат Ружа Тун пояснює: «Я думаю, що велика підтримка Польщею України, те що у Польщі є стільки демонстрацій на підтримку європейських прагнень України – це результат саме цього переконання, що нам вдалося і ми хочемо, щоб вам, українці, наші брати і сестри, також вдалося».

Як підсумовує Ружа Тун, народ, який хоче, щоб його поважали, мусить позбуватися своїх комплексів, передусім меншовартості, а також повинен сміливо відкриватися на світ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG