Доступність посилання

ТОП новини

Економічний бойкот: триколор як клеймо для російських товарів


Київська влада ухвалила рішення, згідно з яким російські товари в українських супермаркетах маркуватимуть спеціальними позначками. Ініціатор цього, свободівець Руслан Андрійко, переконаний, що український бізнес та пересічні кияни підтримають таке маркування. Головний намір, говорить Андрійко, посилити у такий спосіб економічний тиск на державу-агресора, яка озброює армію на зароблені в Україні гроші.

Економічний бойкот в Україні набирає нових обертів: відтепер цінники російських товарів маркуватимуться позначкою «Товари з Російської Федерації», або відповідним триколором. Також власникам супермаркетів пропонують виділяти спеціальні полиці для російських товарів, і позначати їх спеціальною наклейкою. Таке рішення з ініціативи депутата з партії «Свобода» Руслана Андрійка вже ухвалила Київська міська рада.

На думку політика, це зараз актуально як для споживачів, так і для держави, що підтримує українського виробника. Руслан Андрійко в розмові з Радіо Свобода наголосив: «Кожна копійка, направлена в Росію, витрачається Путіним на зброю, яка вбиває наших солдатів».


Кияни підтримують бойок російських товарів – ініціатор рішення

Андрійко розповідає: напередодні він консультувався з власниками великих мереж супермаркетів та дрібними підприємцями, аби зрозуміти, чи підтримають кияни ініціативу маркування. Депутат запевнив, що кияни згуртовані війною і налаштовані патріотично.

«Реально люди не хочуть купувати російську продукцію, в зв’язку з чим російські виробники навіть вдаються до фальсифікацій: міняють штрих-коди, фальшують етикетки, буцімто це не в Росії виготовлена продукція. Це свідчить якраз про те, що вони також мають збитки.

Великі супермаркети першими маркуватимуть російський товар

У першу чергу рішення поширюватиметься на великі торговельні мережі, розповів Андрійко.

«Виконання цього рішення не несе жодного навантаження на бюджет, не дає жодних збитків продавцям. Технічно це зробити можна за день: просто промаркувати прапорцем або іншим відповідним позначенням продукцію, виготовлену на території Росії», – говорить депутат.

Руслан Андрійко зауважує: міська влада розуміє, що на практиці видрук таких наклейок для супермаркетів займе більше часу. Тож управління торгівлі та побуту Київської міської адміністрації дає супермаркетам місяць, і лише потім почне перевіряти полиці магазинів. Андрійко додає: штрафів не буде, проте міська влада «буде дуже наполягати» та пояснювати підприємцям, що ці наклейки – їхня зброя проти Росії. «Я впевнений, що це рішення введуть без якихось репресій», – резюмував депутат.

Акція «Російське вбиває», Дніпропетровськ, квітень 2014 року
Акція «Російське вбиває», Дніпропетровськ, квітень 2014 року

Росія стежить за бойкотом в Україні та підраховує збитки

На думку депутата, Росія пильно стежить за перебігом економічного бойкоту своїх товарів в Україні та підраховує збитки.

«Мені навіть дзвонили з телеканалу «Росія», мовляв «що ж тепер буде, як ми будемо жити». Тобто дійсно журналістів Росії цікавить цей проект. А враховуючи, що рівень патріотизму серед киян доволі високий, і це місто з тримільйонним населенням, то ці місцеві київські санкції вдарять по економіці Російської Федерації», – запевняє Руслан Андрійко.

Економічний бойкот російських триває понад півроку

Громадська ініціатива «Відсіч» маркувала російського виробника задовго до ініціативи київської влади, щоправда, робила це в інший спосіб. Ще з березня цього року, від початку окупації Росією Криму, активісти влаштовували флешмоби біля бензозаправок, кав’ярень, супермаркетів, які продають російський товар, або належать сусідній країні.

Світові виробники-гіганти відмовляються співпрацювати з Росією

Катерина Чепура
Катерина Чепура

Активістка «Відсічі» Катерина Чепура пояснила, що дуже складно дослідити та підрахувати, скільки загалом втратила російська економіка через український бойкот.

«Є величезна кількість товарів, які є і російськими, і українськими. Окрім того, багато товарів завозять нелегально і продають в магазинах без обліку», – пояснює вона.


Втім, зауважує Чепура, економічний бойкот є однозначно ефективним і його легше прослідкувати на тому, як поводять себе на ринку закордонні виробники-гіганти. Зокрема, наводить вона приклад, італійський кондитерський виробник Ferrero відмовився від російської продукції: раніше саме з цієї країни-сусідки завозили в Україну ці солодощі, натомість тепер – переважно з Польщі.

Вона додала, що виробник чаю Lipton також заявив про готовність відмовитись співпрацювати з Росією. «А це один із найпопулярніших чаїв у Європі, отже – дуже великий ринок збуту», – пояснює активістка. Окрім того, супермаркети все частіше замінюють російські товари вітчизняними товарами, а також знижують ціни та влаштовують акції, розповідає Чепура.

Маркування допоможе вирізняти російський товар – активістка

Ініціативу маркувати російські товари «Відсіч» підтримує, адже, на думку Чепури, це допоможе доступно та швидко інформувати киян. Втім, зауважує вона, контроль за виконанням обов’язково має бути, адже подекуди супермаркети наліплюють синьо-жовтий стяг на товари з Росії. На її думку, це робиться, аби продати «неходовий» товар.

«Велика кількість товарів не мають штрих-кодів російських. І люди не особливо вчитуються в ці дрібні циферки на упаковці. Тому якщо будуть маркуватись товари – це буде дуже корисна річ».

Патріотизм у кожну школу, газету, телеканал?

Окрім пункту про маркування російських товарів, рішення Київської міськради містить ще низку пунктів. Зокрема, з ініціативи депутата-«свободівця» київська влада пропонує державним та комунальним медіа зробити рубрику «Геть російських окупантів!» та транслювати на державних і комунальних теле- та радіокомпаніях пісні часів визвольних змагань. Окрім того, проводити у навчальних закладах інформаційно-виховні години на тему «Агресія проти України – прояв фашизму та шовінізму».

Віктор Пушкар
Віктор Пушкар

Соціальний психолог Віктор Пушкар у коментарі Радіо Свобода застерігає міську владу, аби та розділяла інформування від пропаганди, нехай навіть проукраїнської. На його думку, чим на ділі стануть такі ефіри та уроки, залежатиме від тих владних установ, які за це відповідатимуть.

«Ми вже маємо досвід кінця 80-х початку 90-х, коли пропагандою займались непрофесіонали. Вони замість того, щоб створити якісь проукраїнські настрої, на мою думку, швидше, дискредитували ідеї націоналізму і націонал-демократії», – зауважує Пушкар.

За словами Руслана Андрійка, всі комісії Київської міської влади, починаючи від комісії з торгівлі та закінчуючи комісією з освіти, одностайно схвалили його ініціативу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG