Доступність посилання

ТОП новини

Путін руйнує «Меморіал». Крим і Донбас стали останньою краплею?


Сувеніри, які продають у Москві неподалік Кремля
Сувеніри, які продають у Москві неподалік Кремля
(Рубрика «Точка зору»)

Добре пам’ятаю, як наприкінці 80-х – початку 90-х у Москві проходили «тижні пам’яті», присвячені жертвам сталінських репресій. Це й була справжня десталінізація країни. Перша, часів хрущовської відлиги, зводилася до осуду репресій проти працівників партійного і державного апарату. Про те, що більшовицький режим був антинародним по суті, що він знищував мільйони людей, цілі суспільні верстви і нації, стало можливим говорити тільки в 90-і роки.

Тоді ж з’явилося товариство «Меморіал» – перше в історії СРСР об’єднання репресованих. Його першим головою був Андрій Сахаров, серед активістів товариства були люди, якими Росія мала пишатися. Цікаво, що в цей же час товариства «Меморіал» з’явилися і в інших радянських республіках. Після розпаду СРСР ніяких конфліктів між «Меморіалами», що опинилися в різних країнах, не виникло. Тому що в них були люди, впевнені в необхідності боротьби із злом – злом у минулому і злом в сьогоденні.

У липні 2009 року в Грозному була вбита співробітниця «Меморіалу» Наталія Естемірова. Ця смерть стала ще одним доказом того, що Чечня, віддана Кремлем на відкуп клану Кадирових, стала першою в Росії територією державного тероризму. У президента Росії Дмитра Медведєва і президента Чечні Рамзана Кадирова ще вистачило розсудливості засудити це вбивство. Винні у ньому не знайдені досі. «Меморіал», хоч і заявив про згортання своєї діяльності в Чечні, продовжує займатися моніторингом порушень прав людини і огидних злочинів влади в цій зруйнованій вояччиною і криміналізованій кавказькій республіці. А в останні місяці товариство впритул зайнялося моніторингом порушення прав людини в окупованих українських регіонах – Криму та Донбасі.

Можливо, це і стало останньою краплею, що переповнила чашу кремлівського терпіння. Міністерство юстиції Росії звернулося до Верховного суду країни з позовом про ліквідацію «Меморіалу». Оскільки жодної судової системи в Росії давно немає і всі подібні рішення ухвалюються особисто Путіним, можна не сумніватися: правитель із КГБ вирішив розправитися з середовищем, яке боролося з чекістською спадщиною і захищало права людини в сучасній Росії.

Десталінізація Росії провалилася.

Віталій Портников журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG