Доступність посилання

ТОП новини

Україна близька до врегулювання газового конфлікту з Росією – Порошенко


Україна та Росія наблизилися до досягнення домовленості у газовому питанні. Про це заявив у суботу під час під час робочої поїздки до Харкова президент України Петро Порошенко.

«Ми зараз дуже близькі до того, щоб врегулювати питання газової суперечки з Російською Федерацією. Я сподіваюся, що значний прогрес буде продемонстровано 17 жовтня, наступної п’ятниці, у Мілані», – сказав Порошенко.

За його словами, питання газової безпеки обговорюватимуть разом з питаннями Мирного плану та виконанням Мінських домовленостей.
«Ми вважаємо, що пропозиції України чіткі та ґрунтовні. Ми впевнені в тому, що ми наблизилися до вирішення цього питання», – зазначив глава держави.

26 вересня на тристоронніх газових переговорах в Берліні Росія, Україна та ЄС обговорили «зимовий план» з газового питання. Попередньо він передбачав, що якщо Київ ще цього року погасить 3,1 мільярда доларів боргу за російський газ, то «Газпром» поставить Україні 5 мільярдів кубометрів газу за передоплатою по 385 доларів за тисячу кубометрів.

Водночас Україна пропонує свій графік погашення боргу і не згодна на запропонований Росією механізм надання знижки в 100 доларів за тисячу кубометрів за рахунок мита.

Україна зараз отримує газ тільки по реверсу з Європи. Поставки з Росії припинені з 16 червня.

Напередодні прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков повідомив, що питання про зустріч Володимира Путіна і Петра Порошенка опрацьовується, зустріч може відбутися в Мілані на саміті лідерів держав Європейського союзу та Азії як в двосторонньому, так і в багатосторонньому форматі.

XS
SM
MD
LG