Доступність посилання

ТОП новини

Репресії в Росії можуть стати масовими – Ходорковський


Російський опозиційний діяч Михайло Ходорковський вважає, що репресії у Росії можуть стати масовими, якщо режим почне відчувати загрозу. Про це він заявив на міжнародній конференції «Форум 2000», що розпочалася в неділю у столиці Чехії Празі.

«Режим зайшов так далеко, що відступати йому нікуди. Треба бути готовими, – сказав він. – Авторитарний режим не буде спокійно спостерігати за появою його могильника. Навіть малі справи призведуть до великих неприємностей».

На думку колишнього російського нафтового магната, падіння цін на нафту не стане вирішальним чинником у справі демократизації Росії. Тому, як вважає Ходорковський, не можна сидіти склавши руки і чекати цього падіння. За його словами, у Росії є клас, зацікавлений у демократичних змінах, це «мільйони незалежних підприємців і міцних професіоналів». А стратегічною метою є розбудити середній клас до політичного життя.

Ходорковський також виступив проти надмірного застосування санкцій Заходу проти Росії, що, на його думку, може зіграти на користь російській владі. «Санкції – небезпечний інструмент. Ізоляція – в інтересах режиму. Візові обмеження б’ють по середньому класу, його самоусвідомленню як частині Європи», – вважає він.

Михайло Ходорковський – екс-керівник нафтової компанії ЮКОС, який провів за гратами 10 років за немовби фінансові злочини. У вересні 2014 року він започаткував проект «Відкрита Росія » для підтримки громадянського суспільства.

«Форум 2000» проводять у Празі з 1997 року, коли такий захід ініціював перший президент Чехії Вацлав Гавел. Відтоді форум збирає впливових політиків, економістів, громадських діячів, філософів та богословів із різних країн світу.

У понеділок один із круглих столів «Форуму 2000» буде присвячено Україні. У дискусії «Україна: перспективи для демократичного майбутнього в Європі» мають брати участь, зокрема, Карел Шварценберґ, колишній міністр закордонних справ Чехії, Григорій Явлінський, російський економіст та політик, Денієл Бер, постійний представник США при ОБСЄ. Модерувати розмову буде журналіст Радіо Свобода Наталія Чурікова. Радіо Свобода буде вести пряму трансляцію з 15 години за київським часом.

XS
SM
MD
LG