Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко влаштовує Путіна – експерт


Петро Порошенко та Володимир Путін, червень 2014 року
Петро Порошенко та Володимир Путін, червень 2014 року

Російські війська почали відходити з території бойових дій на сході України. Про це повідомляють у РНБО. Президент України Петро Порошенко, своєю чергою, заявив, що повне припинення вогню на Донбасі стане можливим уже найближчими днями. Утім, на думку як українських, так і російських експертів, не потрібно перебільшувати значення того, що зараз відбувається, оскільки, як це вже траплялося, російські війська можуть у будь-який час повернутися на колишні позиції. А російський президент Володимир Путін обрав нинішню тактику, адже вважає себе переможцем, переконаний дехто з експертів.

Повне перемир’я на Донбасі стане можливим у найближчі дні. Про це заявив президент України Петро Порошенко у зверненні до народу.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

«Ми розраховуємо вже найближчими днями домогтися повного припинення вогню. Після того, як це станеться, почнеться створення буферної зони. Обидві сторони мають відвести важкі озброєння як мінімум на 15 кілометрів углиб контрольованих територій. Значна частина, я сподіваюся, покине територію України. Як наслідок, утвориться 30-кілометровий пояс безпеки. Це унеможливить обстріл бойовиками населених пунктів Донбасу і принесе довгоочікувану безпеку мирним мешканцям», – заявив Порошенко у неділю увечері.

Минуло ж п’ятниці Петро Порошенко заявляв про домовленості з Росією, які дозволять врегулювати ситуацію на Донбасі. Щоправда, український президент не уточнив, про що йдеться.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

В РНБО, тим часом, підтверджують початок відводу російських військових частин із зони бойових дій на Донбасі, а також констатують зниження інтенсивності вогню.

Російські військові в Україні розміщувалися у польових таборах і зараз помічено їхній рух у зворотному напрямку
Андрій Лисенко

«Російські військові частини в Україні розміщувалися у польових таборах і зараз помічено їхній рух у зворотному напрямку, щоб повернути у місця постійної дислокації», – заявив речник інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко.

«Відведення регулярних частин з території України – це позитивний процес, але це не впливає на те, що на території України через неконтрольовані ділянки кордону потрапляють найманці, яких готують у польових таборах у Ростові-на-Дону», – додав Лисенко.

Але, за словами речника РНБО, масштаби потрапляння російських бойовиків в Україну наразі значно менші.

Відведення російських військ, як частина «мінських домовленостей… неформальних

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

Говорячи про домовленості з Росією, Петро Порошенко, очевидно, мав на увазі «мінські домовленості», сказав Радіо Свобода український політичний експерт Володимир Фесенко. А заявляючи про те, що повне припинення вогню стане можливим цього тижня, Порошенко висловлював, радше, свої сподівання, вважає Фесенко. Що ж до відведення російський військ, то це є також частиною «мінських домовленостей», але неформальних, говорить експерт.

«У «мінському меморандумі» є такий пункт. Є формальні пункти, які записані, але окрім формальних є і неформальні. До цих домовленостей можна віднести і відведення російських військ від нашого кордону», – зазначає політолог.

Відведення військ є певним жестом президента Росії Володимира Путіна напередодні міланської зустрічі з Петром Порошенком та світовими лідерами, говорить Володимир Фесенко.

Не потрібно розслаблятися, і не потрібно перебільшувати значення відведення військ. Це своєрідна тактика Путіна
Володимир Фесенко

Проте експерт наголошує: «не потрібно розслаблятися, і не потрібно перебільшувати значення відведення військ. Це своєрідна тактика Путіна».

Україна продовжує укладати угоди з бойовиками

Між тим, стало відомо про нові домовленості української влади з сепаратистами. Як повідомив новопризначений голова Донецької облдержадміністрації Олександр Кіхтенко, нову угоду про припинення вогню підписали заступник керівника Генштабу Юрій Думський та лідер угруповання «ДНР», яке визнане в Україні терористичним, Олександр Захарченко. Кіхтенко заявив, що ця угода наразі виконується.

Але, за словами Олександра Фесенка, неузгодженим лишається питання щодо лінії розмежування для створення буферної зони. І це питання, на його думку, може бути врегульоване лише на рівні президентів.

Успішність переговорів залежатиме від близькості до НАТО

Відведення російських військ з України нічого не означає, оскільки, якщо Київ змінить нинішній курс і почне рухатися до зближення з НАТО, вони у будь-який момент можуть повернутися. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив російський політичний експерт Станіслав Бєлковський. Наразі Володимир Путін демонструє «жест доброї волі» щодо відведення військ, оскільки він вважає себе переможцем, каже експерт.

Станіслав Бєлковський
Станіслав Бєлковський

«Він вважає, що він зміг змусити Україну визнати «ДНР» і «ЛНР» суб’єктами перемов, від чого ще два місяці тому Україна категорично відмовлялася, змусив Верховну Раді ухвалити закон про «особливий» статус певних регіонів Донбасу, – каже Бєлковський. – На тому закритому засіданні українського парламенту, на якому ухвалювався цей закон, Порошенко аргументував необхідність ухвалення цього закону позицією Путіна та Москви. Він переконував депутатів, що якщо закон не буде ухвалений негайно, Путін зможе ввести війська в Україну. І це означає, що шантаж великою війною є дуже успішним».

Тиск Путіна був успішним – експерт

На думку Станіслава Бєлковського, навіть тиск Путіна на США щодо України був успішним, адже ні летальної зброї, ні статусу союзника поза межами НАТО, що просив Петро Порошенко у Вашингтоні, Україна не отримала.

Відтак, вважає Бєлковський, Путін піде і далі, а домовленості, про які зараз говорить Порошенко, не можна сприймати як остаточні.

«Зараз Москва зацікавлена у тому, щоб мати такого переговорного партнера, як Петро Порошенко, дати йому зберегти обличчя перед парламентськими виборами, а також дати Блоку Петра Порошенка отримати більшість у Верховній Раді, що, своєю чергою, забезпечить стабільність самого переговорного формату між Росією та Україною. Україна повелася на російські умови, тому що Петро Порошенко сподівається, що він може досягти певних домовленостей з Володимиром Путіним. Але ми маємо добре розуміти, чого Володимир Путін прагне», – зазначає Станіслав Бєлковський і додав, що метою Путіна є збереження позаблокового статусу України, а також гарантування життєзабезпечення Криму та Придністров’я.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG