Доступність посилання

ТОП новини

Злочини проти цивільних на Донбасі: викрадення, пограбування і страти


Бойовик угруповання «ДНР» на КПП у Донецьку, 13 жовтня 2014 року
Бойовик угруповання «ДНР» на КПП у Донецьку, 13 жовтня 2014 року

Київ – Рівень насильства щодо цивільних осіб на Донбасі у вересні зберігається приблизно на тому ж рівні, що і в серпні – до оголошеного 5 вересня перемир’я. Це результати дослідження, яке проводив Центр соціальних і трудових досліджень. За його даними, окрім обстрілів, основними небезпеками для жителів регіону є викрадення та пограбування. Правоохоронці натомість говорять про факти арештів підозрюваних у злочинах на Донбасі, однак зауважують, що «найбільш активні злочинці» переховуються за кордоном.

Понад 300 випадків насильства щодо цивільних мешканців зони конфлікту на Донбасі зафіксували під час моніторингу в серпні-вересні цього року фахівці Центру соціальних і трудових досліджень. Спостереження проводили на базі повідомлень загальноукраїнських і регіональних медіа.

Володимир Іщенко
Володимир Іщенко

Попри перемир’я кількість таких зафіксованих випадків не сильно відрізняється: 161 подія у вересні проти 174-х у серпні, говорить заступник директора центру Володимир Іщенко. За його словами, найчастіше зустрічаються повідомлення про пограбування, які приписуються або сепаратистським угрупованням, або невідомим озброєним особам, які можуть бути представниками місцевого криміналітету.

«Жертвами цього насильства стають найчастіше «прості громадяни» – так про них повідомляють – це 87 випадків із 355, також велика частина насильницьких дій спрямована проти приватних компаній, проти представників місцевої влади на Донбасі (мається на увазі офіційна українська влада, а не самопроголошена), державних підприємств, і також – особливо у вересні – стало багато випадків насильства проти представників адміністрацій освітніх закладів»,– говорить Іщенко.

Водночас, він вказує і на значну кількість повідомлень про арешти цивільних з боку українських правоохоронних органів за «пропаганду тероризму» на цих територіях – за два місяці 52 випадки, щоправда, за вересень із них – тільки 14.

Дані про кількість полонених можуть бути занижені – адвокат

Із полону вже визволили близько 1500 осіб, а ще близько 500 досі залишаються в заручниках, заявив у коментарі Радіо Свобода речник голови СБУ Маркіян Лубківський. Йдеться і про військових, і про цивільних. За його словами, Україна намагається провести обмін «усіх на всіх», однак інша сторона гальмує процес передачі.

Натомість у базах «Схід-SOS» та «Донбас-SOS» зараз дані про близько 400 тільки цивільних заручників, розповідає активістка «Схід-SOS» Анна Мокроусова. Але, за її словами, через те, що з Луганськом довго не було зв’язку, щоб перевірити інформацію, реєстр потребує оновлення. За словами Мокроусової, нині успішно триває обмін військових на військових, водночас, звільнення цивільних заручників є менш активним.

Офіційні дані щодо полонених сепаратистами людей можуть бути значно занижені, припускає адвокат Євгенія Закревська. За словами юриста, зараз вона веде справи 20 осіб, які були в заручниках і до яких застосовували тортури. Майже кожен із них говорить, що був свідком затримання від п’яти до десяти людей, які ніде не фігурували, зазначає Закревська. Окрім катувань, за інформацією адвоката, до окремих полонених застосовували смертну кару.

«Не просто вбивство за будь-яких обставин, а саме імітація судового процесу з таким вінегретом із застосованих норм права у вигляді кримінального кодексу України і наказу про військовий стан 41-го (1941 року – ред.), який передбачав, власне, страти і військові трибунали, – говорить Закревська. – Є випадки, коли це документується, є випадки, я думаю, коли це не документується».

Окрім того, за словами адвоката, підозрюваних у злочинах заарештовують, але далі цього справа поки що не йде – ці люди далі фігурують під час обмінів як полонені.

Найбільш активні злочинці переховуються за межами України – Речинський

Станіслав Речинський
Станіслав Речинський

Розслідуванням злочинів на Донбасі займаються групи карного розшуку, зокрема, і з Києва, вони працюють у Маріуполі та звільнених містах, говорить радник міністра внутрішніх справ Станіслав Речинський.

Хто не встиг утекти із сепаратистів-місцевих мешканців, вони затримуються
Станіслав Речинський

«Хто не встиг утекти із сепаратистів-місцевих мешканців, вони затримуються, однак, звичайно, найбільш активні злочинці переховуються за межами України. Судів ще не було», – каже він.

Речинський підтверджує факти страт українських полонених і цивільних мешканців сепаратистами. За його словами, смертна кара була нововведенням Ігоря Стрєлкова (Гіркіна) у Слов’янську.

Тим часом, президент Російської Федерації Володимир Путін на зустрічі з членами Ради при президенті із розвитку громадянського суспільства і прав людини заявив, що став свідком «подвійних стандартів» щодо оцінки злочинів проти цивільного населення на південному сході України, на що, за його словами, «міжнародні правозахисні організації закривають очі».

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

XS
SM
MD
LG