Доступність посилання

ТОП новини

Путін «уперше чує», що в окупованому Криму зникають кримські татари


(архівне фото)
(архівне фото)

Президент Росії Володимир Путін заявив сьогодні, що «вперше чує» про зникнення кримських татар в окупованому Криму, яких потім знаходять мертвими.

«Незрозуміло, хто це робить, навіщо це робити», – сказав він після того, як до цих зникнень привернув його увагу російський публіцист, член Ради з прав людини при президентові Росії Микола Сванідзе.

За словами Путіна, тепер він зверне на це увагу й розбиратиметься з такою інформацією.

Сьогодні ж у Криму знайшли мертвим одного з двох чергових зниклих напередодні кримських татар, студента Беляла Белялова. Як заявляє сайт «Кримінформ», наближений до окупаційного «уряду» Криму, хлопець помер «у результаті отруєння курильною сумішшю». Другого студента, Артема Дайрабекова, медикам вдалося врятувати, зробивши промивання шлунка, стверджує видання.

Тим часом кримськотатарський активіст Різа Асанов заявив українському агентству «Укрінформ», що обох хлопців знайшли з різаними ранами і слідами жорстоких тортур – одного мертвим, інший перебуває в реанімації в дуже важкому стані.

Ці повідомлення наразі не вдалося перевірити з незалежних джерел. Зокрема, «Крим.Реалії», проект Радіо Свобода, спробував перевірити цю інформацію в рідних Артема Дайрабекова, проте його тітка, яка раніше повідомляла про зникнення, відмовилася давати будь-які коментарі.

У кримському «МВС» також відмовилися коментувати ситуацію без інформаційного запиту.

Минулого тижня був знайдений мертвим 25-річний Едем Асанов, який зник 29 вересня.

Перед тим, 27 вересня, зникли ще двоє кримських татар, Іслям Джеппаров і Джевдет Іслямов. Їхня доля досі не відома.

В останньому звіті ООН про становище з дотриманням прав людини в Україні вказано на те, що у Криму становище з правами людини далі погіршується, зокрема, особливий тиск чинять на представників кримськотатарського народу.

Більшість кримських татар виступає проти анексії Криму Росією.

XS
SM
MD
LG