Доступність посилання

ТОП новини

Криворізькі євромайданівці через суд домоглися від ЦВК реєстрації кандидатами в депутати


Центральна виборча комісія зареєструвала кандидатами-мажоритарниками криворізьких євромайданівців, яким раніше було відмовлено в реєстрації через «неправильно заповнені документи», повідомив сьогодні Радіо Свобода криворізький правозахисник Валерій Романов, один із кандидатів, яким було спершу відмовлено в реєстрації.

За словами Валерія Романова, йому разом зі ще трьома активістами Криворізького Євромайдану – Олегом Бусенем, Інною Іванченко, Олександром Крижовим – наприкінці вересня відмовили в реєстрації кандидатами на виборах народних депутатів на виборчих округах Кривого Рогу.

Як сказав Романов, підставою для відмови стали неточності в документах: в автобіографіях активісти не написали фрази про те, що в останні 5 років вони проживали в Україні, хоча це, вважають вони, випливало з текстів самих автобіографій. Крім того, криворізькі євромайданівці не подали до ЦВК заяв про те, що у випадку обрання до Верховної Ради вони зобов’язуються скласти мандати депутатів місцевих рад, бо ніхто з них такого мандату немає.

Як повідомив Валерій Романов, трьом євромайданівцям наразі вдалось оскаржити рішення ЦВК щодо відмови в реєстрації у Вищому адміністративному суді й домогтись реєстрації; судового рішення щодо четвертого євромайданівця, голови ради Криворізького Євромайдану Олександра Крижова, який мав балотуватись на 33-му окрузі, все ще немає.

Раніше криворізькі євромайданівці висловлювали підозру, що відмова їм у реєстрації є «політично вмотивованою». Заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна називала «суперечливими» рішення Вищого адміністративного суду та Київського апеляційного адміністративного суду щодо реєстрації окремих кандидатів, яким раніше ЦВК відмовила.

За даними Громадянської мережі «Опора», під час нинішньої передвиборчої кампанії ЦВК відмовила в реєстрації понад 800 кандидатам-мажоритарникам. В «Опорі» цей показник вважають значним.

XS
SM
MD
LG