Доступність посилання

ТОП новини

Підкуп виборців відбувається практично на кожній третій дільниці – КВУ


Олексій Кошель
Олексій Кошель

Лише робота правоохоронних органів може зупинити купівлію голосів виборців, заявив голова правління Комітету виборців України Олексій Кошель в ефірі Радіо Свобода.

Від змін у законодавстві, що посилюють відповідальність за цей злочин, і які днями ухвалила Верховна Рада, експерт очікує сотень нових кримінальних справ.

«Якщо із понеділка ми не побачимо сотні прикладів порушення кримінальних справ, якщо ми не побачимо інформацію про хід кримінальної справи по певних одіозних політиках, зокрема по пану Ківалову – це означає, що роль цього закону на виборах буде мінімальною. Лише робота правоохоронних органів зараз може зупинити систему скупки, тому що підкуп виборців проходить на близько 30 % виборчих дільниць», – зауважив Олексій Кошель.

За його словами, в порівняні з 2012 роком, коли проходили попередні парламентські вибори, ситуація покращилася. Тоді, за підрахунками КВУ, підкуп відбувався на 90 % виборчих дільниць.

Верховна Рада України ухвалила урядовий закон про внесення змін до Кримінального кодексу України – про посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян. Серед іншого зміни посилюють відповідальність за підкуп виборців чи учасників референдуму, а також реалізація права голосу більше ніж один раз каратиметься штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами або обмеженням волі терміном до двох років.

XS
SM
MD
LG