Доступність посилання

ТОП новини

Оголошення лауреата премії Сахарова перенесли


Президент Європарламенту Мартін Шульц
Президент Європарламенту Мартін Шульц

Європейський парламент переніс оголошення лауреата премії Сахарова «За свободу думки» на 21 жовтня.

Оголошення мало відбутися сьогодні. Президент Європарламенту Мартін Шульц заявив, що перенесення пов’язане «не з політичними, а адміністративними причинами».

Претендентами на премію є український Євромайдан, азербайджанська правозахисниця Лейла Юнус і лікар із Демократичної Республіки Конго Деніс Муквеґе.

Представниками Євромайдану будуть журналіст Мустафа Найєм, співачка і переможниця «Євробачення» Руслана Лижичко, активістка Єлизавета Щепетильникова і журналістка Тетяна Чорновол.

Лейла Юнус, відома правозахисниця з Азербайджану, яка, серед іншого, допомагає жертвам примусових виселень у Баку і укладає списки політв’язнів у своїй країні, нині перебуває в досудовому ув’язненні. Її звинувачують у державній зраді, ухилянні від сплати податків, підробці документів і шахрайстві. Інші правозахисники називають ці звинувачення сфальсифікованими.

Лікар-гінеколог Деніс Муквеґе спеціалізується на лікуванні жертв зґвалтувань у Демократичній Республіці Конго.

Премією імені радянського вченого й дисидента Андрія Сахарова, заснованою Європарламентом 1988 року, щороку нагороджують осіб чи організації, які присвячують себе захистові прав і свобод людини, особливо права на свободу висловлювання.

XS
SM
MD
LG