Доступність посилання

ТОП новини

Чому кандидати «Опозиційного блоку» масово знімаються з виборів?


Білборд «Опозиційного блоку», Донецька область, 2 жовтня 2014 року
Білборд «Опозиційного блоку», Донецька область, 2 жовтня 2014 року

Кандидати «Опозиційного блоку», створеного, зокрема, з колишніх лідерів Партії регіонів, масово знімаються з виборів на Дніпропетровщині: в області заяви про відмову балотуватись подали одразу 12 мажоритарників – представників цієї політичної сили. Кандидати говорять, що їхні рішення були самостійними, але узгодженими з партією. Експерти ж припускають, що всі, хто вибув, були «технічними кандидатами» і вже свої функції виконали: справжні регіонали цього разу пішли на вибори на Дніпропетровщині як самовисуванці.

Головний лікар дитячого санаторію Наталія Демідова, яка балотувалась на виборах по 27-му округу в Дніпропетровську, пробула кандидатом у депутати лише два тижні. Каже: заяву про відмову написала за власним бажанням і за рішенням партії «Опозиційний блок», від якої йшла на вибори. Жінка зізнається: не хотіла створювати конкуренції на окрузі іншій кандидатці, яка йде як самовисуванка, але від тієї самої «команди».

Я все роблю спільно з «Опозиційним блоком». Немає сенсу двом кандидатам на окрузі балотуватись під егідою Олександра Вілкула
Наталія Демідова

«Моє, звичайно, рішення, спільно з партією. «Опозиційний блок» мене висував, звичайно, я все роблю спільно з «Опозиційним блоком». І моє внутрішнє переконання, що немає сенсу двом кандидатам на окрузі балотуватись під егідою Олександра Юрійовича Вілкула. Щоб не відтягувати голоси. Розумне, я вважаю, рішення. Були випадки, коли в Дніпропетровську агітаторів «Опозиційного блоку» і людей на пікетах і обливали, і забирали намети, і погрожували. Ні, проти мене таких дій не було», – сказала Радіо Свобода кандидатка, яка знялась із виборів.

Загалом із виборів на Дніпропетровщині вибули 12 кандидатів від «Опозиційного блоку», більш ніж дві третини округів в області – 12 із 17 – тепер залишились без висуванців цієї політичної сили. Кандидати встигли подати до ЦВК заяви про відмову балотуватись раніше, ніж розпочнеться друк бюлетенів. Якою була їхня мотивація, в обласній організації «Опозиційного блоку» Радіо Свобода прокоментувати поки не змогли, посилаючись на відсутність керівництва.

«Реальні представники «Опозиційного блоку» йдуть як самовисуванці»

У тому, що масовий демарш «опозиційних кандидатів» – не випадковість, не сумніваються дніпропетровські експерти. Політолог Віктор Пащенко припускає: за півтора тижні до виборів «Опозиційний блок», зважаючи на невисоку підтримку політичної сили в регіоні, вирішив зняти своїх представників, офіційно висунутих від партії, на користь інших – справжніх послідовників Партії регіонів, які йдуть як самовисуванці.

«Ми бачимо: «Опозиційний блок» – десь 4,7% по області має набрати. Людина, яка збирається голосувати за «Опозиційний блок», ймовірно, проголосує і за мажоритарника від «Опозиційного блоку». Це тоді, як реальні представники цього «Опозиційного блоку» йдуть як самовисуванці», – сказав у коментарі Радіо Свобода Віктор Пащенко

Кандидати з воза, виборцеві легше?

У Громадянській мережі «Опора», яка стежить за виборами в Україні, зазначають: кандидати з «Опозиційного блоку», які зійшли з передвиборчої дистанції, були «технічними» і свою основну функцію – взяти участь у формуванні виборчих комісій – виконали. Координатор виборчих програм «Опори» на Дніпропетровщині Сергій Федько припускає: від своїх представників політична сила позбулась ще й тому, що не хоче, аби вони програли й стали явними їхні справжні, як вважає Федько, дуже скромні показники підтримки у виборців.

Є кандидати так званої «команди Вілкула» – Павлов, Шпенов, Гальченко. Вони самовисуванці. На користь цих кандидатів знімаються кандидати від «Опозиційного блоку»
Сергій Федько

«Кандидати з «Опозиційного блоку» знімаються з мажоритарних округів. Очевидно, є якась домовленість з кандидатом, який має вищі рейтинги і вищі шанси пройти. Але ж ми знаємо, що від кандидатів залишаються квоти у виборчих комісіях. Наприклад, у Кривому Розі є кандидати так званої «команди Вілкула» – Павлов, Шпенов, Гальченко. Вони самовисуванці. На користь цих кандидатів знімаються кандидати від «Опозиційного блоку», яких мало хто знає, які не вели громадської роботи. Функцію виконали, квоту в комісії зайняли і тепер знімаються. Це сигнал виборцям, які симпатизували в якійсь мірі «Опозиційному блоку», голосувати за «вілкулівських». Це грає на руку кандидатів від минулої влади, режиму Януковича. Їх знімають також, бо вони програють. Щоб явно не виказувати їхній справжній рейтинг, їх і знімають», – зазначив у коментарі Радіо Свобода Сергій Федько.

В «Опорі» також зазначають, що зняття кандидатів від «Опозиційного блоку» суттєво не вплине на розстановку сил на округах, а виборцеві тільки простіше – чим менше кандидатів, тим легше зорієнтуватись.

За даними ЦВК, загалом на Дніпропетровщині від участі у виборах вже відмовилось 39 зареєстрованих кандидатів. Серед них є представники різних політичних сил – «Опозиційного блоку», «Батьківщини», «Сильної України», «Громадської сили», «Блоку Петра Порошенка» – і самовисуванці.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG