Доступність посилання

ТОП новини

Підсумки переговорів у Мілані: «певний прогрес» щодо Донбасу і газу


Президент України Петро Порошенко розмовляє з президентом Росії Володимиром Путіним за столом переговорів під час зустрічі в Мілані, 17 жовтня 2014 року
Президент України Петро Порошенко розмовляє з президентом Росії Володимиром Путіним за столом переговорів під час зустрічі в Мілані, 17 жовтня 2014 року

Українсько-російські переговори на найвищому рівні в Мілані з участю лідерів європейських країн та ЄС мали певний прогрес, але повного поступу в ключових питаннях досягнути не вдалося. Було домовлено, що мінські домовленості щодо перемир’я на Донбасі мають виконуватись. Також президенти Петро Порошенко та Володимир Путін обговорили проведення місцевих виборів на Донбасі і газову проблему, яка зачіпає й ЄС.

Переговори з української теми прогресували з ширшого кола зранку до вужчого в обід і до ще вужчого ввечері. Спочатку – Порошенко і Путін, а також канцлер Німеччини Анґела Меркель, президент Франції Франсуа Олланд, прем’єр Британії Дейвід Камерон, господар саміту італійський прем’єр Маттео Ренці та представники ЄС Жозе Мануель Баррозу, Герман Ван Ромпей та Федеріка Моґеріні.

Порошенко зустрівся з Путіним
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00


Як сказав президент Петро Порошенко, всі учасники зустрічі твердо стоять на позиціях мінського меморандуму і сконцентровані на виконанні всіх його пунктів. Але сумнівів у європейських лідерів, що мінські домовленості не виконуються повністю саме через Росію, теж не було.

Мінські домовленості

Як заявив президент Європейської ради Герман Ван Ромпей, президент Путін дав зрозуміти, що «він не хоче утворення ще одного Придністров’я і що Донбас є невід’ємною частиною України».

Росія має вжити дій для втілення того, що було погоджено раніше: вивести російські війська з України, вивести важке озброєння з України
Дейвід Камерон

«Володимир Путін сказав дуже чітко, що він не хоче замороженого конфлікту, він не хоче поділеної України. Але якщо це так, тоді Росія має вжити дій для втілення того, що було погоджено раніше: вивести російські війська з України, виведести важке озброєння з України і поважати всі угоди», – сказав британський прем’єр Дейвід Камерон.

Щодо виконання мінських домовленостей, то головний пункт – це деескалація і припинення вогню, адже навіть в день міланських переговорів бойовики двічі обстрілювали донецький аеропорт.

Другий раунд переговорів у широкому форматі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00


Також ішлося і про потребу створення буферної 30-кілометрової зони; відведення важких озброєнь; обмін заручниками; звільнення незаконно утримуваних у Росії українських громадян, а також налагодження повноцінної роботи спостережницької місії ОБСЄ на Сході України, доведення її чисельності на цьому етапі до 500 осіб, надання їй безпілотників для контролю, зокрема, і над українсько-російським кордоном.

Вибори за українським сценарієм і графіком

У Мілані було наголошено, що місцеві вибори на Донбасі на теренах, які перебувають під контролем озброєних сепаратистів, мають відбутися 7 грудня, як передбачає мирний план і «Закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», а не 2 чи 9 листопада, як хочуть угруповання «ДНР» і «ЛНР».


Камерон сказав, що Росія має визнавати лише вибори згідно з українським законодавством і графіком.

«Було досягнуто певного прогресу, але головне питання – це продовження порушення територіальної цілісності України. В цьому контексті головним питанням є: чи зможемо ми мати такі вибори, які відповідають українському законодавству, в Донецькій та Луганській областях», – заявила канцлер Німеччини Анґела Меркель.

Про газ перед зимою

Третім блоком у Мілані обговорювалася газова проблема. Тут найболючішими є питання нового контракту на газ між Україною та Росією, нових цін на нього, врегулювання проблеми українського боргу за газ та покриття балансу газу, якого Києву не вистачає перед зимою (експерти кажуть про 5–6 мільярдів кубічних метрів газу).

Росія і Україна досягли поступу щодо питання газу – Путін
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00


«Ми досягли певного прогресу щодо газового питання. Ми погодили головні параметри контракту, і ми продовжуємо переговори щодо ресурсів, щоб покрити дефіцит коштів, потрібних для фінансування контракту», – сказав у Мілані президент Порошенко.

Президент Франції Франсуа Олланд заявив у п’ятницю, що Україна і Росія близькі до досягнення консенсусу щодо угоди про умови транзиту російського газу до Європи.

За словами французького лідера, в даний час угода перебуває «в зоні досяжності». Путін теж казав про «певний прогрес».

Як очікується, газове питання одговорять 21 жовтня Україна, ЄС та Росія. На прорив на цих переговорах сподівається комісар ЄС з питань енергетики Ґюнтер Еттінґер.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG