Доступність посилання

ТОП новини

Україна погодилася на всі умови погашення газового боргу – голова «Газпрому»


Олексій Міллер, архівне фото
Олексій Міллер, архівне фото

Україна погодилася на всі умови погашення боргу Росії за природний газ, які висунула Москва, заявив сьогодні голова російського газового монополіста «Газпром» Олексій Міллер.

Зокрема, сказав він в італійському Мілані, де тричі зустрічалися сьогодні президенти двох країн, Україна погодилася сплатити 1 мільярд 450 мільйонів доларів до початку відновлення постачання їй російського газу, а суму в 3 мільярди 100 мільйонів доларів – до кінця року, а не до кінця першого кварталу наступного року, як хотів Київ.

Крім того, сказав він, Україна погодилася на ціну на російський газ у 385 доларів за тисячу кубометрів і на передоплату. Відтак, за його словами, Росія надасть Україні протягом зими стільки газу, скільки буде оплачено наперед.

Міллер додав, що проблема в тому, що Україна не має достатньо коштів для оплати заборгованості і нових обсягів газу, тож фінансову допомогу Києву, сказав він, мала б надати Європейська комісія.

За його словами, Україна й Росія продовжуватимуть із цього приводу щоденні телефонні консультації до 21 жовтня, коли у Брюсселі заплановані газові переговори двох країн і Європейського союзу.

Українська сторона ще не коментувала таких подробиць домовленості, про які заявила Росія.

Раніше сьогодні, після закінчення двосторонньої зустрічі в Мілані, Петро Порошенко заявляв, що Україні і Росії не вдалося досягти ніяких практичних результатів щодо газу, хоча в переговорах є певний прогрес. Натомість Володимир Путін заявляв, що сторони досягли поступу в газовому питанні, який полягає в тому, що Росія домовилася з українськими партнерами про умови поновлення постачання газу до України принаймні на зимовий період. Узгоджені й усі параметри цієї домовленості, додав Путін.

Це була вже третя сьогодні зустріч двох президентів. Раніше цього дня вони зустрічалися в так званому «нормандському форматі», з участю також президента Франції і канцлера Німеччини. А вранці в робочому сніданку також брали участь прем’єри Італії й Великої Британії і президенти Європейської ради і Європейської комісії. Темами зустрічей були газові суперечки Росії й України і врегулювання в частині Донбасу, де за підтримки Росії діють проросійські збройні сепаратисти.

XS
SM
MD
LG