Доступність посилання

ТОП новини

Депутати збираються, щоб удосконалити виборче законодавство


Київ – Парламентарії збираються у понеділок на своє позачергове засідання – останнє для Верховної Ради нинішнього скликання. Одна з головних тем порядку денного – удосконалення виборчого законодавства. Депутати спробують доробити те, що не змогли минулого тижня, коли під стінами парламенту сталися сутички мітингувальників із силовиками. Хоча тоді парламентарії встигли ухвалити закон про посилення відповідальності за підкуп виборців. А напередодні президент Порошенко його підписав. Експерти схвально оцінюють ці дії , але констатують: нинішню виборчу кампанію назвати чесною не можна. Зокрема, підкуп виборців чинять на кожній третій дільниці.

Ще 14 жовтня, під час засідання Верховної Ради, яке формально мало бути останнім для парламенту сьомого скликання, спікер Олександр Турчинов не виключав ще одного – позачергового засідання. 14 жовтня депутати засідали під акомпанемент мітингу, який тривав під стінами найвищого законодавчого органу, що вилився в сутички мітингувальників із силовиками, при цьому представники київської влади назвали акцію провокацією, спланованою у Кремлі.

Незважаючи на таке тло, той день роботи парламенту був одним із найрезультативніших за всю каденцію цієї Ради – ухвалили пакет антикорупційних законів, закон про прокуратуру, дали добро на призначення міністром оборони Степана Полторака і посилили відповідальності за підкуп виборців. Тепер за такі дії може «світити», в тому числі, до двох років тюрми. Цей документ підписав і президент Петро Порошенко, і він набрав чинності.

Але засідання 14 жовтня через сутички біля стін парламенту достроково перервали, і недоголосоване доведеться доголосовувати в понеділок. Цього дня розглянуть проект закону щодо «забезпечення належної організації виборчого процесу» і про голосування учасників антитерористичної операції.

«Прогалини все одно залишаться»

Навіть якщо голосування парламентарів буде позитивним, прогалини у виборчому законодавстві залишаються, зазначив у коментарі Радіо Свобода політичний експерт Євген Магда.

Головне – залишаються мішані вибори за закритими списками. І цей факт перекреслює всі гарні наміри наших парламентаріїв
Євген Магда

«Прогалини все одно залишаться, і ними намагатимуться скористатися різні учасники виборчого процесу. Скажімо, норма про представництво у виборчих комісіях. Припустимо, розпуск фракції комуністів значною мірою був пов'язаний із тим, щоб вони не мали своїх представників у виборчих комісіях. А головне – залишаються мішані вибори за закритими списками. І цей факт перекреслює всі гарні наміри наших парламентаріїв», – зазначив Євген Магда.

Інший політолог, Олександр Палій, теж звертає увагу на концептуальний недолік у чинних виборчих законах – позачергове голосування відбуватиметься 26 жовтня за старою виборчою системою – наполовину мажоритарна система і закриті списки. Тобто, Майдан переміг, а депутатів обирають, як і раніше. Хоча процедура змінюється, і це добре, такого нахабного порушення законів, як на парламентській кампанії два роки тому, не буде, прогнозує Олександр Палій.

У принципі, парламент намагається зробити чистішою процедуру, і це дуже добре. Але чогось такого супернового, супернеочікуваного немає
Олександр Палій

«У принципі, парламент намагається зробити чистішою процедуру, і це дуже добре. Але чогось такого супернового, супернеочікуваного немає. Думаю, що цього разу штурмів виборчих дільниць «Беркутом» не буде. Тим більше, що і «Беркуту» немає», – сказав Олександр Палій.

«Це фактично революційне рішення»

Загалом, констатують фахівці, найголовніша із ухвалених депутатами змін до виборчого законодавства – посилення відповідальності за підкуп виборців. Голова правління Комітету виборців України Олексій Кошель назвав в ефірі Радіо Свобода таке рішення революційним.

Цей ухвалений закон – це фактично революційне рішення. І воно фактично повторює норми європейського законодавства
Олексій Кошель

«Зараз, на моє переконання, цей ухвалений закон – це фактично революційне рішення. І воно фактично повторює норми європейського законодавства. Зокрема, приклад Польщі, яка встановлює однакову відповідальність і для того, хто купує, для того, хто платить кошти, і для того, хто приймає кошти. Але наскільки цей закон спрацює на цих виборах, то це залежить виключно від МВС. Якщо ми не побачимо сотні прикладів порушень кримінальних справ, якщо ми не побачимо інформацію про хід кримінальної справи по одіозних політиках, то це означає, що роль цього закону на виборах буде мінімальною», – зауважив Олексій Кошель.

За його словами, в порівняні з 2012 роком, коли проходили попередні парламентські вибори, ситуація покращилася. Тоді, за підрахунками КВУ, виборців купували на 90% виборчих дільниць, а зараз – на кожній третій, тобто утричі менше.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG