Доступність посилання

ТОП новини

На Заході експерти досі намагаються зрозуміти масштаб загрози Росії – Крістофер Вокер


Після вторгнення на територію України, погрози щодо інших країн, відкритого зречення курсу на демократію на Заході почали усвідомлювати, що дії Росії становлять загрозу, проте масштаб цієї загрози досі не можуть оцінити. Цим, на думку виконавчого директора Міжнародного форуму демократичних досліджень Національного фонду демократії Крістофера Вокера, пояснюється відсутність стратегії та рішучіших дій щодо Росії.

– Деякі оглядачі розглядають нинішні виклики як дуже вузьку проблему, пов’язану зі східною Україною, і не дуже звертають увагу на проблему, про яку говорять самі російські керівники. Отже, якщо розглядати загрозу як широку, то для неї потрібна і набагато ширша відповідь. Передусім, це стосується російської кампанії в засобах масової інформації, яку Росія розгорнула в усьому регіоні, включно з Україною, але не обмежуючись нею. Залежно від інтерпретації цієї загрози буде розроблятися і відповідь: в сфері «м’якої сили», ЗМІ, дипломатії, що мали б виправити картину висвітлення подій в регіоні.

Виклики в Україні пов’язані з ширшою політикою Росії

Проблема пов’язана з тим, що Росія впродовж довгого часу працювала над тим, щоб впровадити свою політику в Україні, Східній Європі, в західних країнах. Про це свідчать стосунки з правими партіями на Заході. І це, знову ж таки, говорить про те, що виклики в Україні пов’язані з ширшою політикою Росії.

Крістофер Вокер
Крістофер Вокер

– Що заважає західним аналітикам зрозуміти обсяг цієї проблеми, яка для українців здається цілком очевидною?

Можливо, збиття цивільного літака, можливо, нинішнє кровопролиття змінять підходи

– Протягом довгого часу, і це, мабуть, можна зрозуміти, в західній Європі та в північній Америці не вірили, що це можливо. Я маю на увазі бажання використати військову силу для зміни кордонів, і загалом войовничість, яку демонструє Росія нині. Можливо, збиття цивільного літака, можливо, нинішнє кровопролиття змінять підходи.

Але, звичайно, є і практичні питання, які віддаляють цілковиту зміну політики щодо Росії. Йдеться про залежність від російських енергоносіїв багатьох країн, які можуть ухвалити доленосні рішення щодо Росії. Їхнім політикам ще потрібно буде домовлятися зі своїм населенням щодо того, які кроки вони можуть зробити для того, щоб захистити цінності, бо вони будуть мати за наслідок економічний біль, чи у формі санкцій у відповідь, чи у формі енергетичних проблем, які Росія може створити для людей, які живуть в цих країнах.

– Попри проголошення європейських цінностей, українці покладають більші надії на Вашингтон, сподіваючись на те, що і цього разу Америка відіграє провідну роль у зміні міжнародної політики. Але США заявляють, що це передусім проблема Європи, в результаті, серйозно її не вирішує ніхто. Чи знайде Вашингтон сили для рішучіших дій?

Для України дуже важливо визначитися з тією роллю, яку вона хоче відігравати в Європі та світі, і в тому, щоб пояснити свою власну цінність

– Порядок денний, що лежить перед американськими політиками у Вашингтоні, є величезний. Достатньо лише згадати останні події в Іраку та Сирії, але є багато інших місць по цілому світі. І ці проблеми відволікають увагу від проблем, які дійсно вимагають більшої уваги.

Думаю, тут і для України дуже важливо визначитися з тією роллю, яку вона хоче відігравати в Європі та світі, і в тому, щоб пояснити свою власну цінність. А вона є велика, і як містка від Європи далі на схід, і як приклад «м’якої сили», якби вона досягла демократичного успіху. Гадаю, що частина причини, через яку Росія намагається докласти усіх зусиль для того, щоб не допустити цього успіху, полягає якраз у тому, що вона розуміє, наскільки важливим цей приклад може бути.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG