Доступність посилання

ТОП новини

Бойовики вже ділять шматки Донбасу. Є жертви (огляд преси)


Україна і Росія намагатимуться законсервувати конфлікт на сході. Однак за нинішнього невизначеного статусу Донбасу втримати ситуацію вдасться хіба що весни, переконує тижневик «Кореспондент». Він пише, що сьогодні головне завдання, яке ставлять перед собою керівники бойовиків самопроголошених республік – це максимальна легалізація. Друге завдання – закріплення влади. Конкуруючі групи бойовиків переключились з війни проти українських силовиків на поділ територій. Саме з цими процесами і були пов’язані події, що відбувалися в так званих «ДНР» і «ЛНР» – замах на Павла Губарєва, відмова Ігоря Безлєра підпорядковуватися керівництву «ДНР», затримання бойовиками колишніх регіоналів, раптове отруєння або зникнення надактивних боєвиків. Найжорсткіша боротьба ведеться за вугільні регіони. Адже завдання номер три для сепаратистів – це гроші.

Соціологи прогнозують, що на нинішніх виборах до Верховної Ради переконливу перемогу здобувають пропрезидентські сили. Тижневик «Новое время» не виключає, що Блок Порошенка зможе самостійно, лише за допомогою близьких до неї мажоритарників, сформувати більшість. Іншими словами, глава держави отримає слухняний парламент. Подібній стрункій вертикалі позаздрив би і екс-президент Янукович, переконує видання. Однак, що для Порошенка добре, для країни може бути не вельми вдало. Адже президентський блок поєднав різних людей, і це може змусити гаранта ухвалювати компромісні рішення з урахуванням побажань усіх ключових гравців Блоку Петра Порошенка. Жертвами таких домовленостей можуть стати реформи, попереджає тижневик.

Навіть в умовах анархії, війни і безгрошів’я аграрний бізнес України генерує рекордні прибутки, перетворюючи галузь у локомотив національної економіки, стверджує тижневик «Новое время». Зупинити його може лише корумпована бюрократія. І вона це робить. Як саме – йдеться в статті «Урожай перемог».

Система освіти Донеччини та Луганщини стала ще однією жертвою воєнного конфлікту. Її повільна й болісна агонія не була така шокуюча, як смерті людей під снарядами на зупинках чи розграбування супермаркетів ордами мародерів, тож відбувалася майже непомітно. Однак, як переконує «Український тиждень», за своїми наслідками руйнування системи освіти на Донбасі стане одним із найболючіших підсумків нинішньої війни. На цьому наголошується в статті «Реквієм замість евакуації».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG