Доступність посилання

ТОП новини

Дії Гелетея і Муженка, а також відмова від воєнного стану призвели до Іловайської трагедії – звіт ТСК


Помилкові кадрові призначення в силовому блоці, неадекватні дії міністра оборони Валерія Гелетея і начальника Генштабу Віктора Муженка, а також те, що президент не ініціював введення воєнного стану призвели до трагедії під Іловайськом, йдеться у звіті слідчої комісії парламенту.

Попередній звіт оприлюднив голова комісії, народний депутат (фракція «Батьківщина») Андрій Сенченко представив цей попередній звіт ТСК. За його словами, вісім членів комісії підтримали звіт, а три – відмовилися.

«Невведення воєнного стану призвело до дезорганізації управління військовими діями, що значною мірою зумовило іловайські події… Помилкові кадрові рішення істотно ускладнили обстановку, а неадекватні дії міністра оборони Валерія Гелетея і начальника Генерального штабу Віктора Муженка призвели до Іловайської трагедії», – йдеться у звіті.

У своїх висновках комісія також вказує на проблеми з несвоєчасним фінансуванням потреб армії. «Відсутність єдиного центру організації оборони призвела до нерозуміння стратегічного задуму агресора на кожному етапі», – мовиться у звіті.

Крім того, в документі йдеться, що будь-які доповіді із зони бойових дій про реальну ситуацію в секторах оборони, які «не відповідали переможним настроям міністра Гелетея і начальника Генерального штабу Муженка», викликали повне несприйняття і відповідну агресію, аж до звинувачень у боягузтві, погроз кримінального переслідування.

Ухвалене в штабі АТО рішення «Про проведення військової операції із розгрому основних сил НЗФ у місті Іловайську і взяття його під контроль» не базувалося на перевірених розвідданих і не було забезпечено необхідними силами та засобами, йдеться у попередніх висновках комісії.

«У результаті виконання поставленого завдання було практично повністю покладено на добровольчий батальйон спеціального призначення МВС, який має міліцейські функції та озброєний неадекватно поставленому завданню», – мовиться у звіті.

У середині серпня українські підрозділи і бійці добровольчих батальйонів потрапили в оточення під Іловайськом. Точна кількість загиблих і взятих у полон була невідома.

Як раніше заявив міністр оборони України Валерій Гелетей, під Іловайськом «серйозних помилок» українське командування не припустилося.

Голова тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування іловайських подій Андрій Сенченко сьогодні заявив, що під Іловайськом загинули і зникли безвісти близько тисячі українських військових.

XS
SM
MD
LG