Доступність посилання

ТОП новини

Режим Путіна боїться правди про вояків Росії на Донбасі?


Володимир Путін
Володимир Путін

Російську правозахисницю з Будьонівська Людмилу Богатенкову у понеділок випустили з СІЗО і помістили під домашній арешт. Як повідомив адвокат Богатенкової, слідство замінило запобіжний захід керівникові організації «Матері Прикум’я» через поганий стан її здоров’я. В останні місяці Богатенкова збирала інформацію про загибель російських військовослужбовців на сході України. В правозахисному співтоваристві вважають, що арешт Богатенкової – не що інше, як помста за її діяльність.

73-річну Людмилу Богатенкову затримали в п’ятницю після обшуку в організації «Матері Прикум’я», яку вона очолює. В суботу, незважаючи на проблеми правозахисниці зі здоров’ям, їй не дозволили навіть передати ліки. Після судового засідання в неділю Богатенкову за звинуваченням у шахрайстві в особливо великому розмірі помістили в СІЗО П’ятигорська. І ось у понеділок ухвалюється рішення про зміну запобіжного заходу на домашній арешт.

Такий загадковий розвиток подій здивував навіть професійних юристів, зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода адвокат Андрій Собінін.

«17-го порушили справу, 18-го –заарештували, 20-го звільнили. Я таких прикладів не знаю. Ну і багато колег, з якими розмовляв, теж такого не пригадують. Через півтори доби слідчий, який сам же виходив із клопотанням про її арешт, сам же звільняє! Десь нагорі, десь в керівництві зрозуміли, що перегнули палицю, і дали команду виправляти. Ну а чи вплинув на це якось інформаційний вал чи ні? Напевно, вплинув», – зауважив атвокат.

«Акт залякування»

Колеги Богатенкової називають затримання правозахисниці «актом залякування» за проведені нею розслідування обставин загибелі російських солдатів на сході України. На думку члена ради при президенті Росії з прав людини Сергія Кривенка, переслідування Богатенкової очевидно пов’язане з її правозахисною діяльністю.

Це однозначно якась помста за її розслідування з приводу контрактників, з приводу загибелі російських військовослужбовців
Сергій Кривенко

«Якщо навіть дійсно Богатенковій висунуте звинувачення за статтею 159 частини 3 КК Російської Федерації – це шахрайство в особливо великому розмірі, – навіть якщо щось подібне і сталося, але те, як відбувався арешт, те, як відбувалося подальше поміщення до слідчого ізолятора, однозначно свідчить про те, що це був спосіб залякування. Тому що в Росії навіть за цими статтями є виноска в КК, примітка, що за цими статтями про шахрайство для підприємців та бізнесменів такий запобіжний захід, як арешт, не застосовується. Богатенкова навіть не підприємець, навіть не комерсант. Вона не займалася ніякою комерційною діяльністю. Вона правозахисник, керівник громадської організації. Плюс до того, що вона літня людина, інвалід другої групи, діабетик. Вона була затримана в п’ятницю. Їй протягом суботи не дозволяли передати ліки. Вона була вже настільки в поганому стані, що навіть коли її відвезли у слідчий ізолятор П’ятигорська, то цей ізолятор її не став приймати. Виявилися на рідкість сумлінні лікарі. Прокуратура, як стало відомо, теж вжила заходів перевірки та оскаржила, опротестувала це рішення суду. Таким чином, їй слідчий замінив цей запобіжний захід. Це однозначно якась помста за її розслідування з приводу контрактників, з приводу загибелі російських військовослужбовців, з приводу того, що відбувається в російській армії. Те, в чому її конкретно звинувачують, – почекаємо. Будемо дивитися, як піде слідство. Сподіваємося, що воно розбереться. Це вже друге питання, не пов’язане з її правозахисною діяльністю», – наголошує Сергій Кривенко.

Старі гріхи залишаються

Він говорить, що випадок з правозахисницею з Будьонівська – не єдиний подібний. Як тільки хтось починає розкривати недоліки російської армії, йому тут же згадують його старі гріхи.

До неї надійшли заяви контрактників, які відмовилися їхати на полігон у Ростовській області. Вона взялася їх захищати
Сергій Кривенко

«Дуже багато аналогій – мені відразу ж пригадалася історія майора Матвєєва. Буквально кілька днів тому вона (Богатенкова) мені дзвонила і казала про те, що до неї надійшли заяви контрактників, які відмовилися їхати на полігон у Ростовській області. І за це з ними розривають контракти. Вона взялася їх захищати. І мали надійти заяви від цих контрактників. І ось буквально через день-два таке відбувається – затримання і її арешт. Алеякщо ця справа про шахрайство, як кажуть, про епізод 4-річної давності, дивно, що 4 роки тому це тоді не розслідувалася в повній мірі», – зазначає Сергій Кривенко.

Адвокати Людмили Богатенкової збираються оскаржити її арешт і те, як він був проведений. Тим часом глава президентської Ради з прав людини в Росії Михайло Федотов заявив, що рада взяла ситуацію з правозахисницею на свій контроль.

Антивоєнний заклик, поширений у соцмережах
Антивоєнний заклик, поширений у соцмережах

На цю ж тему:

На Донбасі воює 75% «ополченців» із Росії – друг 18-річного загиблого юнака

У Росії в СІЗО помістили 73-річну правозахисницю, яка розслідувала справи про загибель солдатів

Російські вояки на Донбасі. Наказано брехати

Зниклі безвісти вояки Росії на Донбасі

Місто Росії, яке чекає на труни з Донбасу

Російські вояки повертаються у трунах зі «смертельної відпустки»

У російському Брянську «афганці» проти війни в Україні

Секрети «таємної війни Путіна»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG