Доступність посилання

ТОП новини

Україна і ЄС узгодили спільну позицію на газових переговорах з Росією – «Нафтогаз»


©Shutterstock
©Shutterstock

Україна та Єврокомісія узгодили спільну позицію на газових переговорах за участю російської сторони. Про це йдеться у повідомленні української компанії «Нафтогаз».

«Представники Єврокомісії та української сторони дійшли згоди, що результатом переговорів має стати проміжна угода, яка гарантуватиме постачання газу в Україну та стабільність його транзиту у країни ЄС цієї зими. Ця угода має містити чіткі гарантії як щодо постачання «Газпромом» узгоджених обсягів газу в Україну, так і щодо розрахунків «Нафтогазу» за поставлений газ», – мовиться у повідомленні.

У «Нафтогазі» зазначають, що «узгоджена позиція передбачає необхідність підписання між «Нафтогазом» та «Газпромом» документів, які будуть обов’язковими для виконання обома сторонами та виключатимуть можливість зміни умов в односторонньому порядку будь-якою зі сторін».

У понеділок, 20 жовтня, у Києві відбулася зустріч між представниками України та Єврокомісії, де і були узгоджені ці спільні позиції. З українського боку у зустрічі брали участь прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, міністр енергетики Юрій Продан та голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв. З боку Єврокомісії – єврокомісар з питань енергетики Ґюнтер Еттінґер та директор внутрішнього ринку енергоресурсів при енергетичному департаменті Єврокомісії Клаус-Дітер Борхардт.

21 жовтня у Берліні мають відбутися тристоронні газові переговори у форматі Україна-Росія-ЄС.

Минулого тижня у Мілані президенти України та Росії обговорили газове питання. За словами Петра Порошенка, сторони не досягли практичного результату, хоча є певний прогрес.

26 вересня після тристоронньої зустрічі в Берліні єврокомісар Еттінґер заявив, що Україна до кінця жовтня має сплатити Росії два мільярди доларів, а до кінця року – ще 1,1 мільярда доларів за раніше спожитий газ.

Якщо Росія до кінця жовтня отримає перший транш і передоплату за ціною 385 доларів за тисячу кубометрів, то поставить Україні п’ять мільярдів кубометрів палива.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан тоді заявив, що російській та українській сторонам не вдалося досягти домовленостей щодо принципів ціноутворення.

XS
SM
MD
LG