Доступність посилання

ТОП новини

Латвія за часів Януковича закрила кримінальну справу по «вежах Бойка»


Кримінальна поліція Латвії у 2013 році закрила кримінальну справу, яку порушила за рік до цього за підозрою у відмиванні коштів (а саме 392 мільйонів доларів) на закупівлі українським ДАТ «Чорноморнафтогаз» бурової установки через латвійський банк. Про це йдеться у відповіді латвійської поліції на запит програми Радіо Свобода «Схеми».

Латвійські правоохоронці повідомляють, що в перебігу розслідування вони надіслали запит про надання правової допомоги до українських правоохоронців із проханням надати інформацію про порушення закону при оголошенні закупівлі та результаті його проведення. На що більшість правоохоронних органів України протягом 2013 року синхронно надали відповіді в поліцію Латвії про відсутність складу злочину при закупівлі бурової установки.

«З отриманих відповідей на прохання про надання правової допомоги робиться висновок, що більшість установ України, у тому числі Прокуратура Автономної Республіки Крим, Генеральна прокуратура України, Антимонопольний комітет України, Державна фінансова інспекція України, Торгівельно-промислова палата Криму провели перевірки результатів цього тендеру, дотримання умов його проведення, у результаті чого не було констатовано порушень, у зв’язку з чим, слідство не має підстав піддавати сумніву законність походження згаданих фінансових коштів», – йдеться в листі.

У зв’язку з цим, «06.11.2013 Управлінням по боротьбі з економічними злочинами головного управління кримінальної поліції Державної поліції Міністерства внутрішніх справ Латвійської Республіки ухвалило рішення про завершення кримінального процесу», йдеться у відповіді, яку наводять журналісти програми «Схеми».

При цьому латвійські правоохоронці уточнили, що після зміни влади в Україні українські правоохоронці повторно більше не зверталися з проханням відновити розслідування.

«З приводу питання про додаткові запити після зміни влади в Україні, Управління по боротьбі з економічною злочинністю повідомило, що додаткових запитів або пропозицій після зміни влади не надходило», – написала Беате Лабінська, помічник начальника Державної поліції Латвії.

Віталій Ярема
Віталій Ярема

Генеральний прокурор Віталій Ярема у коментарі журналісту програми «Схеми» повідомив протилежне, щоправда, ймовірно переплутавши країну.

«Я буквально вчора заслуховував справу про витрачання 6 мільярдів гривень на закупівлю цих «вишок бойка» – зараз основна проблема – ми спрямували запити в Литву і інші країни – які мають відношення до цієї операції. Проблема є невелика, вона складається в тому, що ми робимо лише експертизи по документах, тому що немає доступу до реальних вишок, які знаходяться на території Криму. Але як мені доповіли слідчі – судова перспектива в цій справі є», – повідомив генеральний прокурор України.

Довідка

Перша бурова вежа для видобутку нафти й газу з шельфу Чорного моря була закуплена «Чорноморнафтогазом» у 2011 році. Журналісти «ТВі» і «Дзеркала тижня» довели, що закупівля відбувалась із майже подвійною переплатою – у виробника вона коштувала 250 мільйонів доларів, тоді як Україна придбала її у підставної офшорної компанії за 400 мільйонів доларів, перерахувавши гроші у Латвію. Журналісти «ТВі» віднайшли латвійського директора цієї компанії, який повідомив, що не підписував контрактіз «Чорноморнафтогазом», а його підпис під контрактом – підробка.

Тоді «Нафтогазом» керував Євген Бакулін, а куратором закупівлі бурових веж були два брати – заступник Бакуліна Сергій Кацуба, і член правління «Чорноморнафтогазу» Олександр Кацуба. У грудні 2012 року Сергій Кацуба в інтерв’ю телеканалу «ТВі» сам зізнався, що він безпосередньо писав тендерну документацію до закупівлі.

У програмі «Схеми» вийшло розслідування, в якому журналісти показали палаци Сергія Кацуби та Євгена Бакуліна, нещодавно зведені у селі Хотянівка під Києвом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG