Доступність посилання

ТОП новини

Чи поверне «Південмаш» собі славу гіганта «оборонки»?


Порошенко оглянув зразки продукції «Південмашу»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Порошенко оглянув зразки продукції «Південмашу»

Президент України Петро Порошенко у вівторок з робочим візитом відвідав Дніпропетровськ, де, зокрема, побував на відомому державному підприємстві космічної галузі – Південному машинобудівному заводі. Виробничники приготували для високопосадовця цілу виставку зразків продукції, яку могли б виробляти за умов державної підтримки, у тому числі зразки сучасного озброєння. Чи поверне «Південмаш» собі колишню славу потужного заводу, що працює на «оборонку»?

Колись потужне підприємство оборонної та космічної галузі, відоме в усьому світі, Південний машинобудівний завод наразі в скруті. Через відсутність замовлень у багатьох цехах – триденний робочий тиждень. Ще більше ускладнилась ситуація, розповідають на підприємстві, після розірвання зв’язків із Росією. Вона була основним постачальником комплектуючих й партнером у космічних програмах. 7 тисячам працівників «Південмашу» заборгували зарплату за 3 місяці, загалом це майже 50 мільйонів гривень. З виробництва йдуть фахівці з багаторічним досвідом, та й молодь не затримується, розказав про проблеми заводу заступник начальника одного з цехів заводу Василь Нестеренко.

Народ йде від нас,бо немає завантаження і немає зарплати
Василь Нестеренко

«Є заборгованість із зарплати. Ми дуже залежимо від Російської Федерації. Дуже багато комплектації на ракетно-космічну техніку йшло з Росії. Все це створює не дуже сприятливу ситуацію на виробництві. Народ йде від нас,бо немає завантаження і немає зарплати. Ми в позаминулому році взяли в цех 60 молодих людей робітників, залишилось осіб 40», – сказав Василь Нестеренко.

«Це вже четвертий президент, який дивиться цей гранатомет»

Особливі надії південмашівці покладають на перший візит президента України Петра Порошенка на завод. До приїзду високопосадовця готувались: створили виставку зразків продукції, яку могли б виробляти на замовлення держави. Тролейбус, автобус, трактор, легкий малогабаритний літак. Але особлива гордість конструкторів та виробничників – спроектований, зібраний і вже випробуваний ними ручний гранатомет «РГ-1». Його розкладають на окремому столику, вкритому камуфляжем. Вага ручного гранатомета – усього 12 кілограмів, пояснюють фахівці, це набагато менше, аніж тих, які зараз на озброєнні в українських солдатів. Серійний випуск «РГ-1»для армії готові налагодити дуже швидко, якщо буде замовлення від Міноборони, каже начальник відділу конструкторських розробок Сергій Піхотенко.

Гранатомет був розроблений давно. Але через відсутність фінансування роботи були призупинені. Зараз поновлені
Сергій Піхотенко

«Гранатомет пройшов усі випробування. Гранатомет був розроблений давно. Але через відсутність фінансування роботи були на деякий час призупинені. Але зараз роботи поновлені. Чесно кажучи, це буде вже четвертий президент, який дивиться цей гранатомет», – сказав конструктор.

Гранатомети чи ракети?

А втім, чи отримає «Південмаш» державне замовлення на виготовлення гранатометів, питання відкрите. Президент Петро Порошенко під час брифінгу в Дніпропетровську заявив: гранатомети наразі пропонують складати 11 українських підприємств, «Південмаш» же – підприємство унікальне, і має виготовляти те, що робить найкраще, – ракети. Мова йде як про космічні, так і військові.

Петро Порошенко під час візиту на завод «Південмаш»
Петро Порошенко під час візиту на завод «Південмаш»

Ракети, такі, як на «Південмаш», не робить ніхто. Нам треба знайти модель, яка дозволить продавати конкурентоздатну продукцію на світових ринках
Петро Порошенко

«Ручні гранатомети, тролейбуси, комбайни роблять багато підприємств у світі. Ракети, такі, як на «Південмаш», не робить ніхто. І моє завдання – не просто знайти якусь копійчину в бюджеті й виплатити сьогодні заробітну платню. А нам треба знайти модель, яка дозволить продавати конкурентоздатну продукцію на світових ринках. Ключова позиція – ми маємо забезпечити людей не лише грошима, а забезпечити підприємство замовленнями, а людей роботою», – зазначив Петро Порошенко. Він також заявив, що доручає включити до державного оборонного замовлення на наступний рік продукцію «Південмашу» – високоточну зброю, крилаті ракети тощо, що дозволить забезпечити підприємство роботою принаймні на кілька років.

Як сприйняли президентські обіцянки самі південмашівці, опісля зустрічі Радіо Свобода поцікавилось у робітників.

«Та обіцяли, що буде робота… А там, як буде. Але нам головне, щоб був мир у країні й наших дітей не стріляли», – сказали працівниці.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG