Доступність посилання

ТОП новини

«Укроборонпром»: нові правила роботи чи незаконний продаж зброї?


Київ – Економія витрат, чесні тендери, відродження виробництва та вигідні контракти з іноземними замовниками. Так керівники «Укроборонпрому» звітують про перші 100 днів своєї роботи. Водночас, у відомстві спростовують інформацію газети «Дзеркало тижня» про продаж зброї на внутрішньому ринку і подають на газету в суд. В медіа запевняють: сказане в статтях – правда.

У перші дні роботи нових керівників концерну перед ними постало питання навіть не пожвавлення, а – відновлення роботи українських підприємств, які входять до складу Укроборонпрому. Нині ж вони створюють нові протитанкові ракети, комп’ютери, бойові модулі та інші види озброєння, каже Сергій Пінькас, перший заступник генерального директора Концерну.

«На сьогоднішній день відремонтовано, модернізовано та відновлено понад 1 тисячу одиниць. Це і артилерія, бронетехніка, авіація. Тобто весь спектр військової техніки. Нові одиниці техніки. Згідно з дорученням президента, техніка, що була вироблена для інозамовників, передана до армії, а додатково ми виготовили близько 200 одиниць техніки за потребами».

Насправді підприємства й посередницькі фірми «Укроборонпрому» під час воєнних дій продавали зброю захисникам України і посередникам. Про це заявляє автор статей тижневика «Дзеркало тижня» «Тень войни» і «Ложь убивающая». У них ідеться про комерційний продаж зброї державними структурами на внутрішньому ринку.

Держава продає волонтерам те, що має безкоштовно надавати військовим?

Юлія Мостова
Юлія Мостова

«Як в такі часи уповноважені структур, що перебувають під контролем «Укроборонпрому» можуть продавати зброю на сайтах – через посередників. В оголошеннях, які висять досі, сказано: КАМАЗи й інша техніка щойно з конверсії. Це значить, що їх вивели з озброєння через перелік надлишкового майна і вони опинилися на ринку. Коли вони були необхідні на фронті. Це моральне питання, а не питання параграфів, приміток і так далі. Вони зобов’язані цими необхідними найменуваннями забезпечувати безкоштовно. А не за гроші громадян, волонтерів. Ми не знаємо, по який бік фронту це все опиниться. Але це стаття не звинувачення президента. Але чомусь він відреагував надзвичайно неочікувано», – зазначила у коментарі Радіо Свобода редактор видання Юлія Мостова.

18 жовтня в інтерв’ю журналістам провідних українських телеканалів президент України Петро Порошенко заявив, що під час його президентської каденції Міністерство оборони і державний концерн «Укроборонпром» не продавали зброю на внутрішньому ринку, і звинуватив видання «Дзеркало тижня. Україна» у порушенні журналістських стандартів.

Як стверджує сам тижневик, генеральному прокурору України Віталію Яремі доручено: «За результатами проведеної перевірки, у випадку підтвердження наявності складу злочину за ознакою підриву обороноздатності держави, притягнути до відповідальності автора статті щодо продажу зброї та військового майна».


Водночас, як повідомив «Укрінформ» 21 жовтня Президент Петро Порошенко назвав нісенітницею новину про те, що за розслідування почнеться прокурорське переслідування самого журналіста.

«Нібито одне шановне і відоме видання зробило потрібне державі розслідування і нібито з’явилося фейкове повідомлення, де від імені президента дається доручення для того, щоб притягти до відповідальності журналіста. Це нісенітниця! Навпаки: за результатами журналістських розслідувань будуть притягнуті до відповідальності, у разі підтвердження цієї інформації, державні підприємства чи бюрократи, чи чиновники, те чи інше міністерство», – зазначив Порошенко.

Розсудить суд?

Генеральний директор ДК «Укроборонпром» Роман Романов запевняє: усю інформацію, наведену в статті, служба безпеки концерну перевірила і спростувала.

«В статті звучить: завод «Маяк» продає приватним організаціям зброю а це заборонено законом. Так, покупцем не може бути приватна організація. Ми піднімаємо договір на постачання майна спеціального призначення. Для МВС Україна! Я покажу специфікацію: АКМ – 200 штук. Тільки знаєте як вийшло? Постачальник – приватне акціонерне товариство «Маяк», платник – благодійна організація «Благодійний фонд освітніх технологій». Тільки забули сказати в цій статті, хто був покупцем, це написано в договорі. А покупцем було МВС, в цій угоді стоїть підпис міністра Авакова. А розсудить, що саме є правдою – суд!» – зазначив Романов.

Міністерство оборони України і державний концерн «Укроборонпром» подали до суду на тижневик «Дзеркало тижня. Україна». Відомства домагатимуться захисту своєї ділової репутації та спростування поширеної виданням інформації. Співвідповідачами за позовом також виступають автор статті Дмитро Менделєєв та активіст-волонтер батальйону «Азов» Світлана Зварич, яка розповіла про закупівлю зброї для батальйону.

Як зазначила Радіо Свобода Юлія Мостова, «Дмитро Мендєлєєв» – це багаторічний псевдонім людини, яка «виводила на чисту воду багатомільярдні оборудки», які відбувалися в Міністерстві оборони.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG