Доступність посилання

ТОП новини

Сенатор США пропонує військове партнерство з Україною і Грузією


Біля Стокгольма спеціальні кораблі прочісують Балтійське море у пошуках підводного човна, зафіксованого у територіальних водах Швеції. Військові кажуть, що мають нову інформацію, але оприлюднять її згодом. Росія заперечує, що йдеться про її підводний човен, але на Заході подібні випадки вважають ознакою повернення Москви до практики протистояння, як це було у радянські часи.

У США є впливові особи, які називають політику президента Путіна реваншистською і пропонують допомогти таким країнам, як Україна та Грузія, що стали жертвами агресії. Кріс Мерфі – член сенатського комітету у закордонних справах сказав в інтерв’ю «Голосу Америки» про потребу спеціального партнерства.

Сенатор Мерфі засудив російську агресію в Україні та в Грузії, хоча й наголосив, що Сполучені Штати не можуть обіцяти воювати на українському чи грузинському боці. Натомість, він пропонує військове партнерство.

«НАТО має свій процес. Я сподіваюся, що Грузія скоро отримає запрошення на вступ або принаймні План з набуття членства, – зазначає він. – Україна, очевидно, повинна дати раду теперішній кризі до того, як починати реальні розмови про майбутнє членство в НАТО. Але ми вже зараз можемо окреслювати таке нове партнерство відповідно до закону, схваленого комітетом у закордонних справах, що передбачає довготермінове партнерство у галузі планування й інвестицій з обома країнами».

Кріс Мерфі також сказав, що санкції залишаються важливим інструментом впливу на Росію для стримування експансіоністських намірів президента Путіна.

«Економіка його країни скорочується. Його народ потерпає від наслідків, від яких він не повинен потерпати. Але якщо ми разом засуджуватимемо те, що Росія зробила в Україні і накладатимемо санкції, щоб було зрозуміло, що за усе треба платити, то це наша найкраща можливість запевнити, що це не повториться деінде».

За словами сенатора, США не змушують своїх союзників відмовлятися від співпраці з Росією і визнають потребу багатовекторної зовнішньої політики. Водночас він підкреслив, що останні події в Україні стали прикладом ситуації, що потребує чіткого визначення.

«Із Росією треба бути або за, або проти – посередині нічого немає. Сполучені Штати дивляться на відносини з іншими державами інакше. Ми розуміємо, що є країни, які хочуть розвивати відносини із Європейським союзом та США, але водночас захочуть зберігати політичні й економічні відносини з Росією. Ми не вимагатимемо від країн робити вибір між цими двома сторонами. Але є випадки, коли країна відверто порушує міжнародні закони, як це зробила Росія, вторгнувшись в Україну. Тоді ми просимо наших друзів визначитися, чи вони стоять на боці верховенства права чи на боці тих, хто його порушує. Але то винятки з правила», заявив американський сенатор Кріс Мерфі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG