Доступність посилання

ТОП новини

Україна сплачуватиме газовий борг Росії по 268,5 доларів за тисячу кубів


Україна погодилася сплатити Росія 3,1 мільярда доларів за попередні поставки газу з розрахунку ціни 268,5 доларів за тисячу кубів, яка діяла упродовж першого кварталу 2014 року. За повідомленням українського Міністерства енергетики і вугільної промисловості, такі домовленості були досягнуті у рамках тристоронньої зустрічі у форматі Україна-Росія-ЄС, яка відбулася у Брюсселі 21 жовтня.

Згідно з графіком оплати, перший транш у розмірі 1,45 мільярда доларів Україна має бути сплачений до кінця жовтня, а другий – 1,65 мільярда – до кінця року.

Міністр енергетики Росії Олександр Новак, своєю чергою, підтвердив, що до кінця року «Нафтогаз» має сплатити 3,1 мільярда доларів боргу за поставлений газ. Разом з тим, за словами Новака, за версією «Газпрому» загальний борг України становить 5,3 мільярда, але, каже він, «Нафтогаз» розраховує його за своєю ціною.

«3,1 мільярда доларів має бути погашено до кінця року. Це та мінімальна ціна, яку ставить «Нафтогаз». Ми домовилися, що 3,1 мільярда будуть сплачені до кінця року», – зазначає Новак.

При цьому російська сторона висловлює занепокоєння щодо платоспроможності України у питаннях майбутніх газових поставок.

«Де Україна братиме кошти, щоб забезпечити передоплату газопостачання у листопаді та грудні? Це від 2 до 4 мільярдів кубічних метрів, згідно з тими заявками, які ми почули від наших партнерів. Росія і «Газпром» не будуть більше кредитувати і забезпечувати постачання газу у борг», – зазначає Новак.

21 жовтня у Брюсселі відбулися тристоронні газові переговори, на яких були присутні міністр енергетики Росії Олександр Новак, його український колега Юрій Продан, а також єврокомісар з енергетики Ґюнтер Еттінґер.

Продан повідомив, що під час цих переговорів не було досягнуто домовленостей щодо юридичного оформлення проміжної угоди.

Олександр Новак каже, що ціна газу для України становитиме 385 доларів за тисячу кубів, що, за його словами, на 100 доларів менше, ніж Москва вимагала тиждень тому.

Як повідомив Еттінґер, наступний раунд газових переговорів між Україною та Росією за участі ЄС має відбутися 29 жовтня. Він висловив сподівання, що тоді сторонам вдасться підписати проміжну угоду.

XS
SM
MD
LG