Доступність посилання

ТОП новини

«Донбас обирає»: донеччани ні перед ким вибачатися не мусять


Під час чергового прямого ефіру «Донбас обирає», спільного проекту «Громадське телебачення Донеччини» і Радіо Свобода, у студії в місті Слов’янську побував кандидат у депутати, самовисуванець Віктор Смирнов. У запису глядачі «Донбас обирає» також побачили дебати між кандидатом від партії «Батьківщина» Сергієм Борозенцевим і представником кандидата у депутати від «Блоку Порошенка» Володимира Ржавського, його довіреною особою Дмитром Подушкіним.

Глядачі «Донбас обирає» мали можливість наживо поспілкуватися з кандидатом у депутати з міста Слов’янська, самовисуванцем Віктором Смирновим. Він коротко виклав основні тези своєї програми: сильна і незалежна Україна, ефективні закони, гідна праця і забезпечена старість.


Крім того, він хоче впровадити такий собі пільговий дисконт для постраждалих від бойових дій підприємців, причому лише у своєму окрузі, у Слов’янську, – в інших постраждалих округах він не зацікавлений. «Я ж балотуюсь у цьому окрузі, тому я наполягаю на цьому окрузі», – заявив він.

Самовисуванець Віктор Смирнов у студії «Донбас обирає» разом із журналістом Радіо Свобода Дмитром Шурхалом
Самовисуванець Віктор Смирнов у студії «Донбас обирає» разом із журналістом Радіо Свобода Дмитром Шурхалом

Як помітив ведучий «Донбас обирає», журналіст Радіо Свобода Дмитро Шурхало, це відображає і програма Смирнова, яка доволі відрізняється від його конкурентів. Зокрема, в ній майже не йдеться про питання державного рівня – програма націлена на Слов’янськ і околиці, незважаючи на те, що Смирнов балотується у депутати Верховної Ради.

За його словами, багато політиків і партій зраджували Україну протягом 23 років, саме тому він хоче бути позафракційним депутатом, але підтримувати ті законопроекти, які направлені на розвиток України і його рідного регіону.

Тим не менш, він визнає, що один у полі не воїн. «Я буду спілкуватися з людьми (у Верховній Раді – ред.). Я думаю, у мене знайдуться однодумці, які підтримають мене і яких я буду підтримувати. Тобто, у нас створиться якась група, яка працюватиме на розвиток України», – заявив він.

У Росії щось із головою – Подушкін

До краматорської студії «Донбас обирає» на дебати завітали два кандидати у депутати, а точніше, один кандидат і один представник кандидата. Дебати відбулися між представником партії «Батьківщина» Сергієм Борозенцевим і довіреною особою кандидата від «Блоку Петра Порошенка» Володимира Ржавського Дмитром Подушкіним.

Опоненти, зокрема, обговорили свій передвиборний бюджет. Подушкін не зміг відповісти на питання, скільки грошей його кандидат витратив на агітацію. Борозенцев сказав, що на сьогоднішній день витратив близько 20 тисяч гривень, серед іншого, на плату за друковану продукцію і розміщення агітації в газетах.

Засновник «Громадського Донеччини» Олексій Мацука веде дебати між Сергієм Борозенцевим і Дмитром Подушкіним
Засновник «Громадського Донеччини» Олексій Мацука веде дебати між Сергієм Борозенцевим і Дмитром Подушкіним

Не оминули опоненти і ситуацію на Донеччині. Їхні думки щодо того, чи винні донеччани у ситуації на сході, розбіглися.

«Я вважаю, що жителі Донбасу ні перед ким вибачатися не повинні. Вибачатися повинна і на колінах вимолювати собі прощення Партія регіонів і та зграя, яка керувала нашим Донбасом всі ці роки», – заявив Борозенцев.

На це Подушкін відповів, що демократія – це не лише свобода свого волевиявлення, а і відповідальність за свій вибір. «У такому разі вибачення за попередній вибір зека-рецидивіста, запеклого негідника треба робити», – заявив він.

Обговорили вони і депутатську зарплату. За словами Борозенцева, тих грошей йому вистачить, щоб «працювати по 12–16 годин над законами, на проблемами свого округу». Подушкін же дотримується думки, що депутат не має працювати за копійки, його «мають утримувати виборці».

Погодилися опоненти на одному: Росія Україні сьогодні не товариш. Борозенцев розділив Росію на людей і керівництво. «Росія як державна машина – це агресор», – заявив він. Подушкін висловив більш радикальну думку. «Росія – це наш сусід, якого нікуди не діти, але у нього щось із головою сталося. і тепер не зрозуміло, в яку медичну організацію його здавати», – сказав він.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG