Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент скасував ще на рік імпортні мита для України


Брюссель – Європейський парламент, попри запеклий спротив політиків-радикалів, яких вважають «друзями Путіна», таки ухвалив продовження торговельних преференцій для України на 2015 рік. Це означатиме, що пільговий торговельний режим українців із Євросоюзом триватиме ще протягом року. Не підтримати Україну в такий скрутний момент – було би проявом непослідовності Європейського союзу та вдарило б по довірі до нього з боку світової громадськості, кажуть євродепутати.

Європарламент у четвер підтвердив тристоронню домовленість між Україною, Росією та Євросоюзом щодо відкладення початку роботи ЗВТ між Україною та співдружністю до 2016 року. Натомість, ЄС не без труднощів вирішив впровадити пільговий торговельний режим на 2014-2015 роки. Нинішні діючий автономний пільговий режим для українських товарів мав завершитися 1 листопада.

Таким чином, односторонні торговельні преференції означають скасування майже 95% європейських мит на промисловий імпорт із України. Так само, майже 80% української сільськогосподарської продукції експортуватиметься до Євросоюзу без митних обмежень.

Втім, через крайні праві та крайні ліві партії, які у Європарламенті вважаються «друзями Путіна», існував ризик, що законопроект провалять. Попередня спроба ухвалити у парламентському комітеті з комерційних питань необхідне рішення в терміновому режимі була зірвана прибічниками Росії.

Безмитні українські товари шкодять європейській економіці – Ле Пен

Навіть перед нинішнім пленарним засіданням голова французького Національного фронту Марін Ле Пен закликала не голосувати за торговельні преференції для України, а повернути документ на доопрацювання. Аргументом для неухвалення пільг для торгівлі українськими товарами на європейському ринку, вона висунула «необґрунтований поспіх» такого рішення та, буцімто, шкоду європейській економіці.

«Пришвидшена процедура ухвалення цього рішення чітко має на меті вплив на виборчий процес в Україні цієї неділі, – критикує французька націоналістка. – Треба взяти до уваги дослідження шкоди (від пільгової торгівлі з Україною) на європейську економіку, яка себе вже дуже погано почуває».

Зрештою, перемогли таки проукраїнські сили Європарламенту: за проголосували 497 депутатів, проти – 78, утримались – 56.

Економічна співпраця ЄС та України надзвичайно важлива, а нині українці ще й потребують руки допомоги, – пояснює нідерландський євродепутат-ліберал Ганс Ван Бален.

Росії найкращою порадою є така: йдіть з української землі та почніть переговори про справжню економічну співпрацю без примусу та насилля
Ганс Ван Бален

«Це не скеровано проти Росії, тож нам не слід зупинятися. Причому, ми чекатимемо часу, коли так само й наші товари вільно продаватимуться в Україні. А Росії найкращою порадою є така: йдіть з української землі та почніть переговори про справжню економічну співпрацю без примусу та насилля», – каже парламентар.

Доповідач із питань торгівлі з Україною, латвійський євродепутат Ґабріеліус Ландсберґіс також закликав: Євросоюз – на боці українців, він повинен бути послідовним та не втратити довіру в очах міжнародної співдружності. «Ситуація в Україні погіршується і цей крок – реальна допомога, якої там так потребують», – додав парламентар.

Торговельні пільги для українців – це частина мирного процесу

Як пояснюють у Європарламенті, це рішення також є частиною всебічного мирного процесу в Україні, враховуючи її територіальну цілісність та право вирішувати свою долю.

Цю процедуру було необхідно завершити до 1 листопада, бо нинішня пленарна сесія Європарламенту – остання перед зміною лідерів ЄС та Єврокомісії. Тому й запровадили процедуру пришвидшеного розгляду питання українських торговельних пільг.

Тепер рішення Європейського парламенту має бути формально підтверджене Радою міністрів ЄС, яка збереться на засідання наступного тижня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG