Доступність посилання

ТОП новини

Місія ОБСЄ на двох пунктах пропуску не фіксувала переміщень російської військової техніки


Поль Пікар
Поль Пікар

Місія ОБСЄ жодного разу не зафіксувала перетину важкою військовою технікою російсько-українського кордону через пункти пропуску «Гуково» і «Донецьк». Про це сьогодні в Ростові-на-Дону сказав керівник місії ОБСЄ в Ростовській області Поль Пікар.

«Те, що ми бачимо, це лише на пунктах пропуску або поблизу, коли ми дивимося на небо. На наших пунктах пропуску ОБСЄ не бачила ніяких переміщень через кордон військової техніки», – сказав Пікар.

Водночас, за його словами, протягом дії мандата місії, спостерігачі бачили, як літаки, безпілотники, вертольоти літали уздовж кордону. «Але ніколи ми не бачили, що вони влітали в Україну, перетинали кордон», – сказав Пікар.

Крім того, за його словами, за три місяці ці пункти пропуску перетнули понад півмільйона людей.

Пікар повідомив, що до перемир’я 5 вересня більш як тисяча людей щодня переміщалися з України в Росію, але тенденція на початку вересня змінилася.

«Люди почали повертатися. Ця тенденція має місце відтоді, вже два місяці більше людей виїжджають з Росії до України», – сказав він.

22 жовтня на зустрічі представників ОБСЄ у Відні вирішили продовжити мандат місії організації в Україні ще на місяць, до 23 листопада.

Водночас представник США в ОБСЄ звинуватила Москву у блокуванні розширення міжнародного моніторингу ОБСЄ за українсько-російським кордоном на Донбасі. Російська сторона звинувачення відкинула.

XS
SM
MD
LG