Доступність посилання

ТОП новини

Картину про війну Росії проти України зняли з виставки у Білорусі


Художня виставка секції «Погоня» Білоруської спілки художників «АРТ-Орша-Рубон», присвячена 500-річчю битви під Оршею, відкрилася сьогодні в мінському Палаці мистецтв. В останній момент з експозиції зняли дві картини художника Олексія Марочкіна. Одна з них присвячена російсько-українському конфлікту.

«Я просто вражений від несподіванки», – заявив художник Олексій Марочкін.

Олексій Марочкін
Олексій Марочкін

В інтерв’ю Радіо Свобода він зауважив: «Навала» – це вже, на жаль, не образ, вона існує в реальності. І я не міг на це не відгукнутися. Свого часу Пікассо (я з ним не рівняюся) написав свою знамениту «Гернику», коли бомбили це місто в Іспанії. Сьогоднішній конфлікт українців з російською імперією, яка визвірилася на братську Україну, – це тема дуже для нас актуальна, вона неминуче буде відображена у творах наших художників».

Виявляється, вони на боці цих агресорів. Мальовниче полотно невигідне нашим «зеленим чоловічкам», які розсілися скрізь
Олексій Марочкін

За словами художника, центральний образ картини – насамперед Христос: «На передньому плані зображений Христос, і нагорі його святі висловлювання: «Нову заповідь вам даю – любіть одне одного, як я вас люблю». І ось ця орда східна, агресивна, навалою йде вперед, кришити і ламати все. І ось це їм (чиновникам – ред.) не сподобалося. Виявляється, вони на боці цих агресорів. Ми, як митці, хочемо висловити своє ставлення до подій в Україні, ми висловлюємо це через твори мистецтва. Ось я створив мальовниче полотно. Але виявляється, що воно невигідне цим нашим «зеленим чоловічкам», які розсілися скрізь», – каже Марочкін.

Коли я показав оскал фашизму російського, чому повинен ображатися російський народ?
Олексій Марочкін

«Христос каже: «Даю вам заповіт: любіть одне одного». Заповіт порушується тими, хто піднімає руку на братський народ, а це великий гріх. Що стосується можливої образи... Ось ми клеймимо німецький фашизм, але німці за це не обурюються! То коли я показав оскал фашизму російського, чому повинен ображатися російський народ?» – зауважує художник.

На питання, чому на російському орлі показаний серп і молот, Олексій Марочкін відповів: «Мені здалося, що та двоголова курка обов’язково повинна бути з серпом і молотом, і червоною зіркою. У цій імперії – раніше Радянському Союзі, тепер Російської Федерації – та ж сама ідеологія: розширювати території, не рахуватися ні з ким. Як вони про Україну говорять? Що це не держава, а придумана більшовиками республіка. Якщо так говориться про українців, то що можна сказати про нас? Ми ж з Росією – «союзна держава»! Якщо це так, то ми також беремо участь в цьому конфлікті».

Художник зазначає, що твір зроблено в «руслі висловлювань» Олександра Лукашенка, який не підтримав агресію Росії проти України і не визнав сепаратистські республіки. Але, як каже Марочкін, «наші чиновники не доросли навіть до висловлювань Лукашенка».

Хто конкретно дав наказ заборонити картини Марочкіна, невідомо. Ніяких пояснень з приводу цієї ситуації художник поки не отримав.

Олексій Марочкін – білоруський художник, поет і громадський діяч. Народився 10 березня 1940 року. Один із засновників творчого художнього об’єднання «Пагоня». Активіст Білоруського народного фронту «Адраджэньне».

За матеріалами Білоруської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG