Доступність посилання

ТОП новини

Потрібно надати Україні бридж-кредит – Меркель


Президент України Петро Порошенко та канцлер Німеччини Анґела Меркель, Київ, серпень 2014 року
Президент України Петро Порошенко та канцлер Німеччини Анґела Меркель, Київ, серпень 2014 року

Брюссель – У той час, як Європейський союз намагається зібрати кошти для допомоги Україні, Росія зі свого боку тисне, вимагаючи оплати газового боргу та передоплати за подальші закупівлі блакитного палива для України. Лідери ЄС, які наприкінці тижня збиралися на саміт, називають деякі суми допомоги, однак не дають точних дат їхнього надходження. Тим часом офіційно ці гроші не можуть бути використані для покриття газових боргів, пояснюють експерти.

До наступної середи, на коли заплановані чергові переговори щодо газу між Україною, Росією та ЄС, Брюссель сподівається прояснити проблему фінансової допомоги Києву.

Жозе Мануель Баррозу
Жозе Мануель Баррозу

Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, зі свого боку, протягом саміту лідерів ЄС заявив, що його установа може найближчим часом надати українцям не більше ніж мільярд доларів допомоги. Вважається, що ці кошти можуть бути використані на погашення боргу перед Росією за газ. Однак повністю покрити заборгованість тільки цими грошима не вдасться.

Анґела Меркель
Анґела Меркель

Тому канцлер Німеччини Анґела Меркель протягом свого перебування у Брюсселі заявила, що Україні буде потрібен так званий бридж-кредит, тобто проміжна фінансова допомога до отримання кредиту МВФ та ЄС.

Росія розраховує отримати гроші ще до грудня вже тому, що український уряд змушений боротися з іншими проблемами. Потрібен бридж-кредит між листопадом і лютим
Анґела Меркель

«Росія розраховує, і я думаю, з поважних причин, отримати гроші ще до грудня вже тому, що український уряд буде змушений боротися з іншими проблемами, і також тому, що там діє місія МВФ. Росії необхідно отримати ці гроші до того, як нова програма допомоги МВФ буде підтверджена. Отже, нам потрібен бридж-кредит на цей період – між листопадом і лютим», – заявила лідер Німеччини, додаючи, що найпізніше у лютому Україна матиме нову макрофінансову програму МВФ і, відповідно до неї, й нову грошову допомогу від ЄС.

Європейські гроші не можуть вважатися виплатою газового боргу

Очікується, що загальна сума складатиме два мільярди доларів.

Олександр Шлапак
Олександр Шлапак

Раніше міністр фінансів Олександр Шлапак повідомив, що Україна звернулася до Євросоюзу, МВФ і Світового банку з проханням надати фінансову допомогу для оплати російського газу. «Два мільярди доларів – це орієнтовна сума, яку ми попросили», – зазначив у п’ятницю міністр.

Втім, хоча європейці й готові надати Україні грошову підтримку, офіційно грошовий пакет ЄС не може вважатися фінансами на виплату газового боргу, кажуть експерти.

«ЄС не має повноважень розраховуватися за борги третьої країни. Навіть свої держави-члени отримують гроші з євроскарбниці із великими труднощами», – пояснює в інтерв’ю Радіо Свобода досвідчений брюссельський оглядач Крістіан Спільман, коментуючи минулі заяви єврокомісара з питань енергетики Ґюнтера Еттінґера, що ЄС, мовляв, допоможе українцям розрахуватися із газовим боргом.

Газові переговори Києва й Москви так затягуються, бо гроші є, однак невідомо, коли вони надійдуть
Крістіан Спільман

«Люди зрозуміли так, що пан Еттінґер візьме свою чекову книжку та одразу дасть Україні чек на два мільярди для погашення боргу, – каже він. – Але так не станеться. І саме тому газові переговори Києва й Москви так затягуються, бо гроші є, однак невідомо, коли вони надійдуть. Тим часом «Газпром» дав час для виплати боргу до кінця жовтня й хоче авансу за новий газ. А ЄС каже, що гроші надасть, але це станеться не завтра».

Євросоюз надає гроші тільки в рамках програм, які потребують зусиль у відповідь, у випадку з Україною – це гарантії реформ. Надання грошей з європейської скарбниці – це процес повільний та складний, додає Крістіан Спільман.

Водночас деякі інші європейські оглядачі звертають увагу на те, що, скажімо, болгари скептично сприймають зусилля ЄС у владнанні українських боргів перед «Газпромом». Якщо українцям надсилається допомога для оплати газових рахунків, то чому нам, країні-члену ЄС, такої допомоги не надають, зокрема, питають громадяни Болгарії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG