Доступність посилання

ТОП новини

Україна в ніч перед виборами повертається на поясний час


Україна, як і більшість країн Європи, в ніч із суботи на неділю повертається з «літнього» часу на звичайний поясний, який іще називають «зимовим».

Годинники в Україні переводяться на одну годину назад о 4-й годині ранку.

Повернення на поясний «зимовий» час здійснюється в Україні, як і в усіх країнах ЄС, останньої неділі жовтня, а перехід на «літній» час, зсунутий на одну годину вперед, – останньої неділі березня.

В Україні «літній» час уперше формально з’явився 1917 року, коли його запровадив Тимчасовий уряд Російської республіки, до якої тоді належала більша частина України.

Після низки радянських експериментів із часом «літній» час стали знову регулярно застосовувати в Україні як на той час частині СРСР із 1981 року.

Уперше перехід на «літній» час здійснили в кількох європейських країнах у 1916 році. Ідея полягає в кращому використанні світлого часу дня, а відтак в економії – в часи Першої світової війни йшлося про заощадження вугілля, в пізніші часи про електроенергію.

Водночас такої економії практично немає в місцевостях, розташованих ближче до екватора, та у приполярних регіонах, де сезонний час не має економічного сенсу.

Практика щорічного переходу на «літній» час і повернення на поясний застосовується зараз у майже 80 країнах чи територіях світу, на всій їхній території чи частково. Водночас майже 160 країн чи територій не користуються сезонним часом.

У неділю, 26 жовтня, в Україні відбуваються позачергові вибори до Верховної Ради. Виборчі дільниці відкриваються о 8-й годині і закриваються о 20-й – уже за поясним часом. Не забудьте перевести годинники!

XS
SM
MD
LG