Доступність посилання

ТОП новини

Як повернути «мільярди Януковича» в Україну?


Віктор Янукович
Віктор Янукович

Київ – Українці досі шукають «золотий унітаз» і «золотий мільярд» екс-президента Віктора Януковича і його поплічників. Весною Захід заарештував банківські рахунки родини Януковичів, колишнього прем’єр-міністра Миколи Азарова, екс-генерального прокурора Віктора Пшонки і ще двох десятків політиків і чиновників. За активами «клану Януковичів» полюють спецслужби США і фінансова поліція держав Євросоюзу. А Україна сподівається повернути ці кошти і використати їх для соціально-економічних реформ і на потреби армії.

За даними Генеральної прокуратури України, «попередники» вивезли за кордон близько ста мільярдів доларів США. Це і грошові перекази, і золото (на суму до двадцяти мільярдів доларів), і близько 37 мільярдів доларів коштів позик, і понад 70 мільярдів американських доларів, виведених в офшори..

Віталій Ярема
Віталій Ярема

Генеральний прокурор України Віталій Ярема сподівається, що, за співпраці з відповідними інституціями країн ЄС і США, Києву вдасться, по-перше, визначити точну суму активів, вкрадених «кланом Януковича», і по-друге, повернути ці кошти в Україну. Про це Ярема заявив на церемонії підписання угоди з Міжнародним центром з повернення активів Базельського інституту управління 11 серпня поточного року.

«Особисто я бачу три стадії нашої співпраці, які будуть давати позитивний результат. Перша стадія – знати, де знаходяться ці кошти, друга – це дати правову, юридичну оцінку, як ці кошти потрапили за кордон і визначити їхній статус. Третя фаза – це знайти юридичні підстави, міжнародні угоди для того, щоб ці кошти повернути», – додав Ярема.

Отже, Радіо Свобод спробувало розібратися, наскільки реалістичним є здійснення цих трьох фаз, чи то кроків, про які говорив генпрокурор Ярема.

Крок перший: де шукати активи команди екс-президента?

Щодо місця знаходження закордонних активів родин Януковича, Азарова, Пшонки і ще більш як 20 топ-політиків й урядовці доби президентства Януковича, то Австрія, Ліхтенштейн, Швейцарія і Великобританія повідомили про наявність банківських активів цих осіб і наклали на них арешти («заморозили»). Але, за даними незалежного Центру протидії корупції, офіційні представники цих держав досі не назвали точних сум на «заморожених» рахунках. Тож відомо, звідки, але точно невідомо скільки коштів можуть бути повернені в Україну.

Валерій Чалий
Валерій Чалий

Це визнає і заступник голови адміністрації президента Валерій Чалий. За його словами, справа повернення коштів «попередників» ускладнена, серед іншого, закритістю банківських систем різних держав.

Україна постійно намагається повернути гроші, навіть в умовах закритості банківських систем, банківської таємниці
Валерій Чалий

«Україна постійно намагається повернути гроші, навіть в умовах закритості банківських систем, банківської таємниці. Зараз серйозна регуляція в Євросоюзі, у тій же Швейцарії. А у Британії це значно простіше і більш відкрито, коли ідеться про відмивання брудних грошей. Наскільки я розумію, немає термінів давності, принаймні, ще є час вирішувати це питання, але це дуже складно», – пояснив Чалий.

Він вважає позитивом те, що міжнародні інституції допомагають українцям знайти і повернути ці кошти, залучаючи при цьому до співпраці українських громадських активістів і журналістів, які займалися викриттям корупції у державі. Наприклад, після повалення режиму Януковича саме журналісти почали вивчати знайдені у резиденції «Межигір’я» документи, які свідчили про корупцію у вищих ешелонах тодішньої української влади.

«Межигір’я» – «донецький рококо»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:41 0:00


Крок два: претенденти на кошти Янковича

Другий крок – визначення статусу коштів – також потребує титанічної роботи Генеральної прокуратури України та її закордонних партнерів. Адже необхідно довести, що ці гроші були нажиті нечесним (злочинним) шляхом, і що пов’язані вони не з масовими репресіями чи перевищенням службових повноважень, а саме з фінансовими зловживаннями.

Все може затягнутись і на п’ять років, і на більше
Олена Зубченко

«Ми не знаємо, яка буде ситуація, наприклад, через два роки, доки ми ухвалимо відповідні рішення в Україні. А потім може ще хтось, якась держава буде претендувати на ці грошові кошти, тож це все може затягнутись і на п’ять років, і на більше», – пояснила Радіо Свобода юрист Олена Зубченко.

Віталій Шабунін
Віталій Шабунін

А голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін додав, що без реформи і люстрації прокуратури і судів навряд чи вдасться повернути ці гроші в Україну. На сьогодні, в результаті корупції, у слідчих органів просто не вистачає професіоналів, здатних займатися справами такого рівня, стверджує експерт.

«Ми працюємо разом із Генеральною прокуратурою, допомагаємо їм у поверненні вкрадених в України активів Януковича. Ми бачимо бажання Генеральної прокуратури, політичну волю принаймні оці «авгієві стайні» розгребти. У чому проблема? Проблема у тому, що фактично знищений кадровий потенціал у прокуратурі. Що діється у міліції, навіть говорити не хочу, там просто знищена структура. У СБУ трохи краще, ніж у міліції, але дещо гірше, ніж у прокуратурі», – зазначив Шабунін у виступі перед тележурналістами.

Крок третій: Спершу ­ подолання корупції, потім ­ гроші

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Про третю фазу – реальне повернення «заморожених» активів в Україну – говорити зарано, але введення у дію антикорупційних законів зможе прискорити цей процес. Так вважають фахівці і на цьому ж наголошував президент Петро Порошенко. Під час поїздки до Дніпропетровська він повідомив про підписання закону, який дозволяє судити заочно звинувачуваних у злочинах проти основ національної безпеки, серед яких і корупційні злочини.

З’явиться можливість притягнути до відповідальності тих, хто грабував народ, зробити відповідні кроки щодо їхнього майна, якщо воно набуте в нечесний спосіб
Петро Порошенко

«У нашої прокуратури, слідчих органів, судів нарешті з’явиться можливість у відкритому засіданні посадити на лаву підсудних і притягнути до відповідальності тих, хто грабував наш народ, зробити відповідні кроки щодо їхнього майна, якщо воно набуте в нечесний спосіб, щодо арешту їх рахунків. Щоб вони понесли відповідальність за події, спровоковані ними в Україні. Щоб вони у повній відповідності з Конституцією, міжнародним правом, отримали належне за ті злочини, які вчинили проти українського народу», – пояснив Порошенко.

Міжнародні й українські експерти позитивно оцінили введення у дію пакету антикорупційних законів, але при цьому зазначили, що для його успішного виконання необхідно подолати корупцію у прокурорському, суддівському і правоохоронному корпусі. Наразі неможливо виключити того, що у процесі повернення «золотих запасів» Януковича і його поплічників частина їх не осідатиме у новітніх корупціонерів, зазначають фахівці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG