Доступність посилання

ТОП новини

У Москві вже ніхто не сподівається повернути Україну під своє крило – російський політолог


Антивоєнний марш у центрі Москви, вересень 2014 року
Антивоєнний марш у центрі Москви, вересень 2014 року

Москва – Москва вважає вибори до Верховної Ради такими, що відбулися, попри «численні» порушення. Про це заявив глава МЗС Росії Сергій Лавров. А російські політологи вже дискутують, чи зміняться відносини двох сусідніх країн, що перебувають в останні півроку в стані неоголошеної Москвою війни. Одні фахівці констатують, що Путін не відступив від свої «української політики» ні на йоту. Натомість інші зауважують: Росія залежить від України не набагато менше, ніж Україна від Росії. Тому Кремль змушений іти на поступки.

У Кремлі ще до виборів до Верховної Ради говорили, що визнають підсумки волевиявлення українців. Хоча робили обмовку про «численні порушення, які були на етапі підготовки до голосування». Російські політичні експерти не дійшли згоди в питанні, чи слід чекати змін у двосторонніх відносинах після завершення кампанії. Політолог Станіслав Бєлковський каже, що до таких результатів виборів Кремль був готовий і політику стосовно України навряд чи змінюватиме, оскільки в Росії на початку ХХI століття все вирішує одна людина. За словами Бєлковського, інтереси Путіна залишилися колишніми і українські парламентські вибори на них не вплинули.

Якби якісь особисті друзі чи ділові партнери Путіна, на кшталт Віктора Медведчука, прийшли б до влади в Україні, це б змінювало щось суттєво та якісно. Але було зрозуміло, що цього не буде
Станіслав Бєлковський

«На мій погляд, результати парламентських виборів в Україні ніяк не вплинуть суттєво на формат і зміст російсько-українських стосунків. По- перше, Кремль готувався до того, що чинна влада так чи інакше залишиться після виборів. По-друге, стратегія Володимира Путіна щодо України не залежить від складу української влади. Звичайно, якби якісь особисті друзі чи ділові партнери Володимира Путіна, на кшталт Віктора Медведчука, прийшли б до влади в Україні, це б змінювало щось суттєво і якісно. Але зрозуміло, що цього не буде. Більшість українського парламенту буде проєвропейською, а не проросійською. Усі завдання, які поставив перед собою Володимир Путін: створити механізм дестабілізації в Україні через Донецьк та Луганськ, унеможливити вступ України до НАТО, уповільнити шлях України до Європейського Союзу – все це залишається для Путіна на порядку денному і яким би не був український уряд, Путін буде це робити шляхом, по-перше, тиску на Україну, по-друге, хитрих переговорів з українськими президентом та прем’єром.

«Гіршого ставлення до України, мабуть, уже бути не може в Росії»

Колега Бєлковського, інший російський політолог Дмитро Орєшкін висловився з обережним оптимізмом з приводу майбутнього двосторонніх відносин. Його думка ґрунтується на тезі, що зараз ці стосунки на рівні «гірше нікуди». І тому двом країнам треба спільно долати гостру кризу.

«Відносини Росії і України переходять у нову, скажімо так, більш прагматичну фазу. Справа в тому, що Москва залежить від України не набагато менше, ніж Україна залежить від Москви. Транспорт газу до Європи повз Україну в нинішніх умовах організувати технічно неможливо. Так що, одна справа – лаятися в пресі, і зовсім інша справа – забезпечувати газовий транзит. Оскільки Росія дуже зацікавлена в європейському ринку газу, природно, вона домовлятиметься з Україною.

Оскільки гірше ставлення до України, мабуть, вже бути не може в Росії завдяки впливу ЗМІ, то я скоріше очікую деякого поліпшення відносин
Дмитро Орєшкін

Такий склад парламенту, який зараз сформується, показує, що українське суспільство досить консолідоване в орієнтації на європейську систему цінностей. І оскільки гіршого ставлення до України, мабуть, уже бути не може в Росії завдяки впливу ЗМІ, то я, скоріше, очікую деякого поліпшення відносин. При жорсткій риториці буде прагматична необхідність у пошуках домовленостей. Ясно, що в Раді буде чітко проєвропейська більшість. І це добре, бо вже Порошенку не треба буде доводити, що він європеєць. І Яценюку не треба буде доводити, що він великий патріот. І всім іншим членам коаліції, яка, мабуть, уже сформувалася, теж можна бути більш прагматичними. І тут на поверхню виходять чисто такі господарські домовленості. Уже не треба рвати на грудях натільник. Можна сідати і жорстко обговорювати умови того ж самого газового транзиту і газового постачання України, який сьогодні стає головною проблемою на тлі наближення зимового сезону. Так що, мені здається, що і в Москві, і в Києві візьме гору якийсь спокійніший, прагматичніший підхід. У Москві вже ніхто не сподівається повернути назад Україну під своє крило. Все! Проїхали. У мене такий помірно оптимістичний погляд за підсумками виборів».

У Держдумі між тим уже заявили, що поважають вибір українських громадян, які взяли участь у голосуванні, заявив агентству ТАСС глава комітету палати у справах СНД, євразійської інтеграції і зв'язків з співвітчизниками Леонід Слуцький. Перший віце-спікер Держдуми, перший заступник голови ЦК КПРФ Іван Мельников заявив, що КПРФ не визнає вибори в Раду. За його словами, в результаті на зміну «помаранчевій» коаліції прийде «коричнева» з «неонацистськи налаштованими і русофобськими політиками».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG