Доступність посилання

ТОП новини

Якщо Обама не схвалить надання зброї Україні, за це візьметься Конгрес – сенатор


Питання надання Україні зброї можна вирішити за 4-5 днів – сенатор
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Міністр оборони України передав американській владі список оборонних озброєнь, які українська сторона хотіла б отримати для зміцнення своєї обороноздатності, заявив сенатор США, член комітету з питань збройних сил Джеймс Інгоф. За його словами, це питання може бути вирішене американським президентом і Конгресом протягом 4–18 днів, але коли саме це трапиться, невідомо.

«Я попросив міністра про список спеціальної зброї, яку б вони хотіли мати, щоб відповісти на ті виклики, які постали перед Україною. Тепер цей список у мене. Я не можу його оприлюднити, мені його дали, щоб я передав його до США, зокрема до комітету з питань збройних сил Сенату», – повідомив сенатор-республіканець.

Сенатор пояснив, що у США питання про надання оборонних озброєнь іншій країні можуть вирішуватися без ухвалення додаткових резолюцій Конгресом. Американський президент, як відзначив сенатор, може ухвалити таке рішення самостійно. Втім, якщо з якихось причин Барак Обама цього не зробить, то після того, як 12 листопада Конгрес збереться на чергову сесію, комітет з питань збройних сил докладе зусиль, щоб питання було вирішене, наголосив Джеймс Інгоф.

Сенатор прогнозує, що це може зайняти від 4–5 днів до двох з половиною тижнів.

«Ми в США єдині сьогодні щодо цього. Часом люди не доходять згоди в нашій країні. Я, приміром, більш войовнича людина, ніж президент Барак Обама. Ми різні типи особистостей. Це дуже характерно для Америки. Це представницька демократія. Але ми маємо підтримку більшості не лише поміж військових і у владі, але й у всій країні. Підтримку тієї свободи, яка завдяки виборам має стати новою реальністю цієї країни. Точно таку ж підтримку має і протидія відновленню Радянського Союзу в його старій подобі», – сказав сенатор.

Комітет із закордонних справ Сенату США 18 вересня затвердив проект закону про нові санкції проти Росії та підтримку України. Авторами цього документу є сенатори США Роберт Менендес і Боб Коркер. Для того, щоб цей законопроект став законом, аналогічний текст мають ухвалити і Сенат, і Палата представників, а потім повинен підписати президент.

Згідно з документом, американський президент має отримати право надати Україні протитанкове озброєння, зброю й амуніцію для особового складу, радари, далекоміри, обладнання для наведення, безпілотники та комунікаційне обладнання. На це наступного року пропонують виділити 350 мільйонів доларів.

XS
SM
MD
LG