Доступність посилання

ТОП новини

Росія хоче визнати «вибори» угруповань «ДНР» і «ЛНР», а Кобзон став почесним «консулом ДНР»


Сергій Лавров
Сергій Лавров

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у вівторок в інтерв’ю телеканалові LifeNews сказав, що Москва визнає результати «виборів» 2 листопада, що пройдуть на частині територій Луганської та Донецької областей, яку контролюють проросійські сепаратисти. У тому ж інтерв’ю Лавров заявив, що Росія визнає результати виборів до Верховної Ради.

Керівник МЗС Росії Сергій Лавров у черговий раз заявив, що Москва визнає вибори до Верховної Ради України.

І в тому ж інтерв’ю телеканалові LifeNews Лавров підтвердив, що російська позиція щодо, як мінімум, політичної підтримки сепаратистів залишається такою, як і була. Про це говорить хоча б той фрагмент інтерв’ю, в якому міністр Лавров сказав про визнання Москвою так званих «виборів» 2 листопада, що їх організовують угруповання «ДНР» і «ЛНР».

Лавров: Вибори, які будуть проведені на території проголошених Луганської та Донецької «народних республік», будуть важливі з точки зору легітимізації влади.

Питання: Москва визнає результати цих виборів?

Лавров: Ми вважаємо, що це один із найважливіших напрямків Мінських домовленостей. Очікуємо, що вибори відбудуться, як домовились, і ми, звичайно, визнаємо їхні результати. Розраховуємо, що волевиявлення буде вільним, і ніхто ззовні не спробує його зірвати.

Імітація держави

Керівництво України вже заявило, що не визнає ці вибори, оскільки вони порушують мінські угоди, що передбачають проведення місцевих виборів відповідно до українського закону – Верховна Рада їх призначила на 7 грудня 2014 року.

Георгій Кунадзе
Георгій Кунадзе

Колишній заступник міністра закордонних справ Росії Георгій Кунадзе вважає, що визнанням виборів на територіях, які тимчасово утримують сепаратисти, російське МЗС фактично порушує суверенітет України.

Тут приблизно та ж лінія, що простежується в російській політиці в Придністров’ї
Георгій Кунадзе

«Я думаю, що це абсолютно очевидне прагнення закріпити, якщо завгодно, розкол України. Тут приблизно та ж лінія, що простежується в російській політиці в Придністров’ї. Проблема в тому, що вибори, які проходять в Донецькій і Луганській областях, у тих їхніх частинах, які захоплені сепаратистами, ці вибори за українськими законами є незаконними. Відтак МЗС Росії плює на українське законодавство. Дипломатичне відомство в даному випадку порушує суверенітет України», – вважає Георгій Кунадзе.

Між тим, представники сепаратистів і далі імітують існування «держави». Окрім так званих «виборів», які вони збираються провести в неділю, керівництво угруповання «ДНР» роздає почесні звання. У вівторок тамтешній так званий «прем’єр» Олександр Захарченко призначив почесним «консулом ДНР» у Росії співака Йосипа Кобзона.

Російський співак, депутат Державної думи Росії Йосип Кобзон (праворуч) і так званий «прем’єр» угруповання «ДНР» Олександр Захарченко, Донецьк, 27 жовтня 2014 року
Російський співак, депутат Державної думи Росії Йосип Кобзон (праворуч) і так званий «прем’єр» угруповання «ДНР» Олександр Захарченко, Донецьк, 27 жовтня 2014 року

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG