Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ Росії й далі називають українську владу «фашистами»


Російські ЗМІ називають українську владу «фашистами» – попри те, що Росія визнала позачергові вибори в Україні, а міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив про готовність співпраці з партією Петра Порошенка.

Росія визнає позачергові вибори в Україні, про це заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Керівник МЗС Росії сказав, що в новому українському парламенті буде з ким працювати. Вибори визнають, однак низка російських ЗМІ продовжує нарікати, що при владі в Україні так звані «фашисти». Наприклад у сюжеті російського каналу «НТВ» публіцист Андрій Пашев заявляє, що до влади потрапляють «і прихильники нинішнього, давайте називати речі своїми іменами, фашистського режиму».

У вівторок президент України Петро Порошенко взяв участь у церемонії вшанування пам’яті загиблих у зв’язку зі 70-річчям визволення України від нацистських загарбників та поклав квіти до могили Невідомого солдата у Парку Слави. Про це повідомили у російських ЗМІ, зокрема телеканал Міністерства оборони Росії «Звезда». «Тихо і якомога менш помітніше для оточуючих офіційні заходи обмежуються покладанням квітів Невідомому солдату в Київському Парку Слави», – йдеться у сюжеті.

У заголовку до цього відео читаємо: «Неудобный праздник». Петро Порошенко зазначив: «Я твердо вірю в нашу перемогу у Вітчизняній війні 2014 року, в те, що мій політико-дипломатичний план спрацює і принесе мир на Донбас і всій Україні». Таку заяву російський канал «Звезда» назвав особливо цинічною стосовно ветеранів Донбасу. У своєму привітанні із 70-ю річницею визволення України Петро Порошенко зазначив також, що мільйони українців воювали з нацистами та їхніми союзниками у складі УПА, у лавах радянських партизанських з’єднань, у лавах Війська польського, американської, австралійської, британської, канадської армій, загонах французького, югославського та словацького опору.

Низка сепаратистських сайтів трактувала це на свій кшталт, написавши в одній із публікацій: «На Банковій сьогодні вкотре підтвердили, що українським керівництвом узято курс на фашизацію державної політики та ідеології».

Такий висновок, зроблений автором у зв’язку з тим, що президент згадав про УПА, яка за версією цих сайтів «співпрацювала з гітлерівцями за всіма об’єктивними історичними даними, у тому числі закордонними».

Тема Української повстанської армії популярна і на російських каналах, при чому найчастіше УПА постає в негативному образі. Наприклад у програмі «Вести недели с Дмитрием Киселевым» пролунало твердження про те, що саме воїни УПА винні в трагедії у білоруській Хатині. Однак, історики давно довели, що винуватцями смертей більше ніж сотні людей є поліцейський батальйон, сформований із кадрових офіцерів і червоноармійців, які погодилися співпрацювати з окупантами.

А ось як прокоментував для Радіо Свобода звинувачення українців у фашизмі російський письменник і публіцист Віктор Шендерович: «Багатотисячні демонстрації, фашистські свастики, «зиги» і вітання стали побутом у нас (в Росії), діячі нашої правлячої партії і фракції домінуючі парламенту дозволяють собі людожерські гасла і вчинки, і вже кому-кому, а нам би мовчати про український «нацизм».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG