Доступність посилання

ТОП новини

Баррозу: ЄС не хоче такої системи ухвалення рішень, як у Росії


Жозе Мануель Баррозу
Жозе Мануель Баррозу

Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу заявляє, що одноосібне ухвалення рішень і виголошення заяв, як це робить президент Росії Володимир Путін, далеко не завжди є послідовнішим, ніж колективні рішення, що ухвалюють у Європейському союзі.

Сьогодні після останнього засідання колегії членів Європейської комісії, представник Португалії Баррозу, який протягом двох термінів керував цією євроустановою, провів останню прес-конференцію.

«У своїх минулих заявах президент Путін висловлював сумніви і незгоду із можливим приєднанням України до НАТО, водночас, запевняючи, що повністю погоджується з її приєднанням до Євросоюзу. Він це мені часто під час зустрічей повторював. Нині ми бачимо, що Росія не лише протистоїть приєднанню України до НАТО, але й виступає проти її асоціації та ЗВТ із ЄС», – каже Баррозу.

Президент Єврокомісії, мандат якого завершується 1 листопада, висловлює переконання, що більш централізована система ухвалення рішень не означає, що вона послідовніша за систему Євросоюзу. В ЄС будь-яке рішення має пройти через Раду міністрів ЄС, Європарламент та Європейську раду (лідерів держав членів). «Ця система врешті-решт, є більш послідовною, ніж у багатьох акторів глобальної політики», – переконаний Жозе Мануель Баррозу.

«Ми не хочемо у Європейському союзі мати такої системи ухвалення рішень, як у Росії», – заявляє голова Єврокомісії.

З 1 листопада Європейською комісією у новому складі керуватиме люксембуржець Жан-Клод Юнкер.

XS
SM
MD
LG