Доступність посилання

ТОП новини

Чому в Харкові євромайданівці програли «Опозиційному блоку»


Чому в Харкові євромайданівці програли «Опозиційному блоку»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

«Опозиційний блок» на Харківщині з великим відривом посів першість на парламентських виборах. Такі результати засмутили людей, що підтримували ідеї Євромайдану, які відстоюють очищення парламенту від народних депутатів, які голосували 16 січня за тоталітарні закони, і котрі сприяли розвитку проросійських сепаратистських настроїв на сході країни.

«Пам’ятаю, як ми починали рівно на цьому ж місці. На площі «Свободи» ми вперше зібралися відчайдухи, які побачили тих кілька тисяч людей в Києві, і ми вирішили створити альтернативу тут, у Харкові», – каже біолог Надія Савінська.

Незабаром мине рік, як вона прийшла на Харківський Майдан. Віктор Янукович згодом утік, покликав на територію України чужі війська, а його соратники назвали себе опозицією й пішли на вибори.

За попередніми даними, Харківська область до парламенту за мажоритаркою делегує 13 колишніх регіоналів, які сьогодні себе позиціонують як самовисуванці.

Один із лідерів «Опозиційного блоку» Михайло Добкін немає сумнівів кого підтримає його брат Дмитро Добкін, Дмитро Святаш, Валерій Писаренко чи Євген Мураєв.

Винятком в харківській виборчій історії є тільки економіст Олександр Кірш, який балотується до Верховної Ради від «Народного фронту».

У нас кампанія будувалася від дверей до дверей – кандидат від Євромайдану

Для активістів харківського Євромайдану та фейсбучної спільноти такі результати – повне розчарування. Євромайданівці сподівалися, що Харків уже готовий розпрощатися зі старою гвардією депутатів. Вони хотіли вірити, що харків’яни нарешті зрозуміли – хто є хто.

Заради рішучих змін у Харкові, сім найактивніших євромайданівців, серед яких журналіст, волонтер, композитор, адвокат, науковець, юрист і підприємці, об’єдналися в команду «Нові». Під час спілкування з людьми в мажоритарних округах активісти багато говорили з харків’янами про «недопустимість збереження у владі антиукраїнських сил, корупціонерів і безвідповідальних політиків».

«У нас кампанія була абсолютно на волонтерських засадах. Тому у нас і кампанія будувалася від дверей до дверей. Звичайно, всі двори обійти ногами не вдається. Ми для себе відзначили, що максимально обійшли свій Московський район. Всі хочуть одного, просто хтось це називає європейськими цінностями, а хтось називає загальнолюдськими цінностями, тобто ми розходимося у поняттях, а не в цінностях», – ділиться враженнями спілкування з виборцями в районах міста, член команди «Нові» кандидат у народні депутати 170-го одномандатного виборчого округу Надія Савінська.

Не може запитом суспільства бути продуктовий набор – експерт «Опори»

Надія Савінська каже, що кожен із «Нових» агітував сам за себе, бо коштів на політичну рекламу звичайним громадським активістам ніде взяти.

Експерти з громадської організації «Опора», аналізуючи роботу в округах членів «Нові», зауважують, що кандидати у депутати, за яким стоїть тільки громадський рух, безсилі проти старих способів «купівлі» виборців.

Кандидати до парламенту, чинні народні депутати-регіонали, наповну скористалися підтримкою міського голови Геннадія Кернеса і його адміністративної команди.

«Нам потрібні нові політики, демократичні політики, які спілкуватимуться з громадськістю, які чутимуть суспільство і його запити, і не тільки чути, а й формувати запити суспільства. Розумієте, ну не може запитом суспільства бути продуктовий набор, зазначає координатор виборчих програм громадянської мережі «Опора» в Харківській області Вікторія Шевчук.

Будь-яка революція – це завжди ломка – психолог

Експерти вважають, що на руку «старій гвардії» зіграло те, що молодь не перевершила в активності пенсіонерів – молоді люди у своїй більшості просто проігнорували виборчі дільниці. Ще один мінус – демократичні сили та активісти не змогли домовитися і висунути єдиного кандидата.

«Непотрібно забувати, що існує таке поняття, як «історична інерція». В цьому випадку будь-яка революція – це завжди ломка. Люди завжди, обираючи між відомим і невідомим для них, нехай навіть відоме буде чимось поганим», – розмірковує кандидат психологічних наук Максим Житков.

На думку експерта, великій частині харківської громади є незрозумілими вуличні акції патріотичних активістів, де викрикуються радикальні, нецензурні гасла, проводяться марші УПА. Зрештою, повалення пам’ятників совєтської епохи не на жарт перелякали людей. Людям хочеться впевненості та спокою.

«Коли абсолютно не цивілізаційним способом люди, що декларують європейські цінності, руйнують сакральні символи, ба навіть для старшого покоління, це звісно відштовхує. Коли люди кажуть про Революцію Гідності, а поводяться так, що навіть в щоденній етиці це не зовсім гідно – це безумовно відштовхує. Мені здається, це суттєво зіграло на руку тим силам, які б здавалося вже не могли піднятися», – переконаний психолог Максим Жидков.

Однак, самі кандидати від команди «Нові» вважають, що отримали безцінний, хоч і гіркий, досвід. Вони, вперше в історії харківських виборів, судилися з гречкосіями і проти адмінресурсу,

Тепер їм доведеться серйозно згуртуватися перед виборами депутатів міської ради і очільника Харкова, якщо бажають оновлення влади не лише на плакатах вуличних акцій, а й насправді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG