Доступність посилання

ТОП новини

Яку коаліцію та прем’єр-міністра отримає Україна?


Яценюк: квот та «кулуарщини» більше не буде, лише прозорість
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Яценюк: квот та «кулуарщини» більше не буде, лише прозорість

Партії-лідери цьогорічних виборчих перегонів, «Блок Петра Порошенка» та «Народний фронт», оприлюднили свої проекти угоди про коаліцію. Обидві обіцяють українцям прозоре формування Кабінету міністрів, табу на квоти та ґрунтовні реформи. Під питанням залишається, яка з партій призначатиме прем’єр-міністра, хто увійде до коаліції та наскільки численною вона буде.

«Блок Петра Порошенка» і «Народний фронт» диктують новий політичний тренд: відмову від квотного принципу та європейські традиції при формуванні Кабінету міністрів. Окрім того, багато уваги приділяють питанням децентралізації, реформування армії та правоохоронних органів. Також лідери цих політичних сил мають спільний погляд на майбутню коаліцію у Верховній Раді. Зокрема, до неї запросили партії «Блок Петра Порошенка», «Народний фронт», «Самопоміч», «Радикальну партію Олега Ляшка» та Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина».

Арсеній Яценюк під час прес-конференції у Києві, 29 жовтня 2014 року
Арсеній Яценюк під час прес-конференції у Києві, 29 жовтня 2014 року

Презентуючи проект коаліції, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк заявив, що «ніякої «кулуарщини» і призначень міністрів за закритими дверима більше не буде». Також запропонував партіям у понеділок оголосити свої кандидатури на керівні посади в країні. За словами прем’єра, кожен кандидат проходитиме процедуру публічних коаліційних слухань. А українці, обіцяє Яценюк, зможуть дивитись цей «урядовий кастинг» онлайн – саме так транслюються призначення єврокомісарів у Європейській комісії.

«Кожен кандидат на 10 хвилин подає свою презентацію бачення реформ і змін в тій галузі, за яку він, вірогідно, буде відповідати. Далі 2 години на запитання-відповіді. Питання – півтори хвилини, відповідь – дві хвилини. Всіх претендентів», – заявив Яценюк.

Гройсман: «Яка нам з вами різниця, яким буде прізвище міністра?»

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

Не менш рішуче звучить і позиція віце-прем’єр-міністра та одного з лідерів «Блоку Петра Порошенка» Володимира Гройсмана. Він запевняє, що його не цікавить, хто працюватиме в уряді, якщо ці люди готові проводити реформи.

«Яка нам з вами різниця, яким буде прізвище міністра. Для мене різниці немає. Для мене має значення, чи здатна ця людина провести реформи. Якщо здатна – то будь ласка, якщо ні – то місячний звіт і відставка», – сказав Гройсман.

Арсеній Яценюк також не наважується наполягати на своїй кандидатурі в ролі прем’єр-міністра. Говорить, що якщо коаліцію сформують на умовах «Народного фронту», то він і далі охоче очолюватиме уряд. Якщо ж ні – пропонує обрати професіонала за принципом «хто сильніший».

Прем’єр-міністром стане Яценюк або Гройсман – експерт

Євген Магда
Євген Магда

На думку політолога Євгена Магди, політики наразі форсують два підходи до формування уряду. З одного боку «Народний фронт» наполягатиме на тому, що вони отримали найбільше голосів по партійних списках, а з іншого – «Блок Петра Порошенка» наполягатиме на тому, що в нього найбільша фракція у Верховній Раді.

«Я думаю той, хто зуміє переконати 226 парламентаріїв у своїй правоті, то той і отримає посаду прем’єр-міністра. Це буде або Арсеній Яценюк або Володимир Гройсман», – говорить експерт.

Володимир Гройсман та Арсеній Яценюк, Київ, липень 2014 року
Володимир Гройсман та Арсеній Яценюк, Київ, липень 2014 року

Конституційну більшість сформувати не вдасться – експерт

Водночас, на думку Магди, проєвропейським силам навряд чи вдасться утворити конституційну більшість, тобто 300 і більше народних депутатів. Разом із тим, Магда припускає, що «Радикальна партія» і «Батьківщина» можуть і не увійти до нової коаліції, «тому що і Ляшку, і Тимошенко треба бути героями-одинаками».

Магда також додає, що наразі партії є «достатньо відвертими у своїх проектах коаліції», а це дозволить їм домовитись та дійти компромісу. Втім, зауважує експерт, Верховна Рада нового скликання має сформувати саме уряд реформаторів – «без реальних перетворень Росія буде знову і знову розхитувати Україну». За словами Євгена Магди, якщо найближчий рік Верховна Рада не почне працювати ефективно – незадоволення у суспільстві лише наростатиме.

Партії «Самопоміч» та «Батьківщина» уже заявили про готовність розпочати переговори про формування коаліції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG