Доступність посилання

ТОП новини

Деякі парламентські комітети очолять «слуги Кремля»? (Огляд преса)


Бойовики і окупанти Донбасу готують провокації із людськими жертвами найближчими вихідними, коли вони планують провести нелегітимні псевдовибори. В них звинуватять Збройні сили України і Нацгвардію. Вже замовлено українську форму та російську пропаганду. Як інформує газета «Україна молода», такі провокації очікувалися минулої неділі – у день проведення дострокових парламентських виборів в Україні. Але виявилося, що бойовики планували провокації саме на 2 листопада, а не 26 жовтня. За даними РНБО, спостерігається зростання активності бойовиків. Водночас, за даними групи «Інформаційний спротив», з-під Новоазовська у напрямку Маріуполя рушила батальйонно-тактична група бойовиків, яка складається з «кадировців», осетинів, козаків і місцевих прихильників сепаратистської «ДНР». Більше з планами бойовиків і реакцією на них з українського боку йдеться в статті «І «укропи» в об’єктиві...».

Серед найбільших прикрих несподіванок нинішніх виборів – голосування на мажоритарних округах великих міст сходу й півдня за депутатів від старої системи. Ці міста, які справедливо пишалися своєю стабільністю, імунітетом до ворожої пропаганди, досягненнями волонтерського руху, – як з’ясувалося, в основній масі залишилися там, де були, зауважує газета «День». Активна меншість зрушила країну, але пасивна більшість вкрай інертна. Це ще не привід для песимізму, радше завдання для подальшої роботи. Чи могли результати виборів бути іншими? Відповідь: так і ні, констатує газета. Так – тому, що партійні лідери і штаби припустилися численних помилок, яких можна було уникнути. Ні – тому, що антимайданівські виборці залишилися зі своїми уявленнями, вони затихли, але не змінили своєї думки. Політики недооцінили одних та переоцінили інших. І це приводить до думки про подальше розшарування суспільства, попри зовнішню єдність. І хоча в останні півроку формування нової політичної нації набрало фантастичних обертів, поза цим процесом також живуть люди, тож їх треба або перетворити на українців, або доведеться у розпачі віддавати їм шмат української землі під наступну «народну республіку». Це завдання на наступні півроку, до місцевих виборів, наголошує газета.

У цьому ж числі дописувач «Дня» переконує, що представникам «Опозиційного блоку» не можна дозволяти очолювати парламентські комітети. Причина – вони є «п’ятою колоною» і досі відверто грають на боці Кремля та ретранслюють російську пропаганду. Якщо владна коаліція подарує парламентські важелі управління частиною демократичних процесів й українською культурою, зокрема, то це виявиться капітуляцією перед Кремлем. На цьому наголошується в статті «Про «опозиційні» посади».

«Міноборони під виглядом надлишку... намагалося продати комплекси «Бук», безпілотники та польові кухні», – про це стверджує один з колишніх керівників «Укроборонпрому» Максим Глущенко, коментуючи повідомлення Генпрокуратури про початок розслідування фактів розкрадань на українських військових підприємствах. Інтерв’ю з ним пропонує газета «Факти».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG