Доступність посилання

ТОП новини

США закликають Росію негайно звільнити українську льотчицю Савченко


Речниця Державного департаменту США Джен Сакі
Речниця Державного департаменту США Джен Сакі

США занепокоєні порушенням нової кримінальної справи у Росії проти української військової льотчиці Надії Савченко. Про це заявила речниця Державного департаменту США Джен Сакі.

«Ці нові обвинувачення, що вона незаконно перетнула кордон із Росією, суперечать здоровому глузду», – зазначає Сакі.

США закликають Росію негайно звільнити українську льотчицю.

«Пані Савченко була викрадена на сході України проросійськими сепаратистами і незаконно вивезена до Росії проти її волі. Її затримання, яке раніше цього тижня було продовжене до 13 лютого 2015 року, є зневагою і порушенням Росією зобов’язань, взятих на себе у рамках «мінських домовленостей». Ми закликаємо Росію звільнити її негайно», – наголошує речниця Держдепартаменту США.

У Росії українську льотчицю Надію Савченко хочуть судити за «незаконний перетин кордону». Адвокат Савченко Микола Полозов вважає, що нова справа проти неї – це відповідь російської влади на обрання її депутатом Верховної Ради.

Крім того, у Росії українську льотчицю-офіцера, яка брала участь в АТО як доброволець, звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів, які перебували в Україні нелегально і в лавах сепаратистів висвітлювали їхні напади на українських силовиків.

Савченко взяли під варту в Росії після того, як її, захоплену в полон сепаратистами, незаконно перевезли через кордон і влаштували її передачу російським силовикам. За даними захисту, вона потрапила в полон іще до загибелі росіян і тому не могла бути причетною до цього.

13 жовтня українську льотчицю доставили в Інститут імені Сербського для проходження психіатричної експертизи, проти проведення якої вона протестувала. 17 жовтня адвокат льотчиці заявив, що її катують.

27 жовтня суд продовжив термін арешту Савченко до 13 лютого 2015 року.

26 жовтня в Україні відбулися позачергові парламентські вибори. Савченко очолює список партії «Батьківщина». За даними ЦВК, ця політична сила потрапляє до складу нового парламенту.

XS
SM
MD
LG