Доступність посилання

ТОП новини

Швеція офіційно визнала Палестинську державу


Швеція офіційно визнала Палестинську державу. Міністр закордонних справ Швеції Марґот Вальстрем заявила, що «це важливий крок, який підтверджує право палестинців на самовизначення».

Про намір визнати Палестинську державу Швеція заявила ще на початку місяця. Ізраїль тоді розкритикував плани шведського уряду, назвавши їх «поспішними». На думку Ізраїлю, це завдасть шкоди мирному врегулюванню палестинсько-ізраїльського конфлікту.

13 жовтня в парламенті Великобританії відбулося обговорення з цього питання. Депутати проголосували за резолюцію, що визнає Палестинську державність. Резолюція має рекомендаційний характер і не передбачає будь-яких зобов’язань з боку британського уряду.

Палестинці прагнуть до створення незалежної держави на Західному березі Йордану і в Смузі Гази зі столицею в Східному Єрусалимі.

Необхідність створення незалежної держави палестинських арабів поруч із єврейською державою визначила Генеральна асамблея ООН іще 1947 року, але ця держава так і не була створена. Незважаючи на це, палестинці односторонньо проголосили свою незалежну державу 1988 року. Попри фактичну відсутність такої держави, її відтоді в тій чи іншій формі визнали на цей час, разом зі Швецією, 135 держав світу; 50 держав заявили про невизнання.

Швеція стала першою країною, яка, будучи членом Європейського союзу, визнала палестинську державу. Іще сім держав ЄС визнали палестинську державу раніше, але зробили це до свого вступу в Євросоюз.

XS
SM
MD
LG