Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС засуджують намір Росії визнати «вибори» бойовиків на Донбасі


ЄС засуджує заяву міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова щодо майбутнього визнання Росією «виборів» в «ДНР» і «ЛНР», які Україна визнала терористичними організаціями. Про це йдеться в оприлюдненій у середу заяві речника верховного представника ЄС із закордонних справ.

У ЄС нагадують, що Мінський протокол передбачає проведення позачергових місцевих виборів у частині Донецької та Луганської областей у відповідності до українського законодавства про тимчасове самоврядування.

«Проведення так званих «президентських» і «парламентських» виборів, що їх призначила самопроголошена влада «республік», йтиме урозріз з буквою і духом Мінського протоколу. Також ці вибори порушуватимуть прогрес на шляху до пошуку раціонального політичного розв’язання кризи у цих рамках», – наголошують у ЄС.

У заяві підкреслюють, що Євросоюз не визнає цих «виборів».

Євросоюз закликає Росію скористатися своїм впливом задля «прокладення шляху до проведення місцевих виборів у відповідності до українського законодавства». Це було б доволі бажаним внеском у впровадження Мінського протоколу, наголошується у заяві речника верховного представника ЄС із закордонних справ.

28 жовтня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Росія готова визнати результати «виборів» угруповань «ДНР» і «ЛНР».

Проросійські бойовики заявили про намір провести свої «вибори» на частині території Донбасу, яку вони наразі контролюють, 2 листопада.

Україна називає ці «вибори» нелегітимними, а підтримку Росією голосування на Донбасі вважає «деструктивною і провокаційною».

Одним з пунктів «мінського протоколу» від 5 вересня є забезпечення «проведення дострокових місцевих виборів згідно з законом України «Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей».

Згідно з цим законом, місцеві вибори в окремих районах Донбасу призначені на 7 грудня.

XS
SM
MD
LG