Доступність посилання

ТОП новини

Росія та Україна близькі до розв’язання газової суперечки – Єврокомісія


У Єврокомісії заявляють, що домовленість щодо розв’язання газових розбіжностей між Україною та Росією дуже близька до завершення й документи готові до підписання.

«Російсько-українські консультації за посередництва Європейської комісії тривають на повній швидкості й про результати повідомлять пізніше», – заявила Піа Аренкільде Гансен, речниця Єврокомісії, додаючи, що залишилося узгодити останній пункт.

Як повідомляє брюссельський кореспондент Радіо Свобода, у євроустанові не коментують, того, яка зі сторін гальмує переговорний процес.

«Ми працюємо із обома сторонами, щоб досягти угоди і обидві сторони демонструють, що домовленість майже досягнута. Залишилося зробити останній крок і вся наша служба задля цього працює, на чолі з єврокомісаром Ґюнтером Еттінґером», – пояснює представниця Єврокомісії.

Напередодні протягом цілої низки переговорів між Росією, Україною та Єврокомісією голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу мав декілька телефонних розмов із українським президентом Петром Порошенком. Голова євроустанови закликав обидві сторони скористатися можливістю та завершити переговори.

Натомість російська сторона заявила, що домовленість щодо газопостачання не буде досягнута, у разі коли Україна та Європейська комісія не узгодять фінансові гарантії.

Однак, якщо домовленість між Україною та Єврокомісією буде досягнута, то, відповідно можна очікувати підписання трьох документів, – заявили представники російського «Газпрому», уточнюючи, що мова йде про два протоколи та доповнення до контракту між «Газпромом» і «Нафтогазом».

За словами прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, Україна розраховує на ціну на російський газ 378 доларів за тисячу кубометрів у четвертому кварталі цього року і 365 доларів – у першому кварталі 2015 року.

XS
SM
MD
LG