Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк: Росія створює штучний дефіцит газу в Європу, щоб заморозити Україну


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Прем’єр-міністр України висловив вдячність за позицію європейських партнерів у газовому конфлікті між Україною й Росією. За його словами, Росія чинила тиск на ЄС, щоб Україна залишилась без реверсного газу в зимовий період.

Україна купуватиме газ по 378 доларів у цьому кварталі - Яценюк
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

«Росія протягом останнього місяця почала активно шантажувати Європу і зменшувати обсяги постачання природного газу в країни-члени ЄС із тим, щоби ЄС відмовився від реверсу в Україну. Створивши дефіцит на європейському ринку, росіяни сподівалися, що наші європейські друзі відмовляться постачати реверс в Україну, але цього не сталось», – сказав Яценюк.

Прем’єр також додав, що Україні, усупереч цьому, вдалось замістити 60% російського газу паливом із Європейського союзу, переважно зі Словаччини.

Яценюк наголосив, що підписання газового контракту можливе лише на тристоронньому рівні: Україна, Росія й ЄС. Він також додав, що Україна визначилась із ціною, яку платитиме за вже закачаний російський газ.

«Газпром» може тлумачити це по-своєму, але наша позиція, що поставлений в Україну газ, уже поставлений, буде оплачуватися за ціною 268 доларів. Для цього на наших рахунках є 3,1 мільярда доларів як фінансова допомога МВФ та ЄС», – сказав Яценюк.

Він додає, що підхід до ціноутворення буде зафіксований у протоколі, тож якщо Росія порушить порядок ціноутворення і намагатиметься поставити ціну в 500 доларів – Єврокомісія виступить гарантом стабільності ціни.

«У тому числі і через механізм компенсації підвищення ціни, якщо ціна не відповідатиме зафіксованій у тристоронньому протоколі», – додав Яценюк.

Газові переговори у Брюсселі, що розпочалися 29 жовтня, мають продовжитися сьогодні ввечері.

Міністр енергетики Росії Олександр Новак сьогодні вранці заявив, що Україна й Росія узгодили базові умови поновлення поставок газу в зимовий період. Водночас Москва заявляє, що газова суперечка з Україною не буде вирішена, поки Євросоюз не гарантує передоплату Києвом поставок газу, який він хоче отримати від Москви взимку.

XS
SM
MD
LG