Доступність посилання

ТОП новини

Підпал «Жовтня» – теракт проти ЛГБТ-спільноти чи спроба знищити кінотеатр?


У Києві горів найстаріший кінопалац «Жовтень»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

У Києві горів найстаріший кінопалац «Жовтень»

Київ – Кінотеатр «Жовтень» таки підпалили, кажуть в МВС. Водночас можливі мотиви злочину, які розглядаються слідством, наразі не розголошують. В об’єднанні «Гей-форум України» називають пожежу терактом, спрямованим на залякування ЛГБТ. А гендиректор фестивалю «Молодість» вважає ймовірною причиною ­спробу забудовників знищити кінотеатр.

У кінотеатрі «Жовтень» повністю згорів дах і кілька кінозалів на другому поверсі, перший поверх весь залитий водою. Займання сталося під час показу фільму, присвяченого проблематиці ЛГБТ із програми кінофестивалю «Молодість». У київській міліції заявили, що зйомки з відеокамер кінозали, де почалася пожежа, вже вилучені і над ними працюють експерти. Як все сталося Радіо Свобода розповів очевидець інциденту Євген Зельман.

«Десь після 15 хвилин фільму хтось кинув у зал, мабуть, димову шашку – палицю, з якої пішов дим, – каже він. – Почало горіти рожевим вогнем. Люди вийшли, а я побіг на перший поверх у кафе. І ми з барменом побігли залами казати, що пожежа. Люди не вірять – бо хтось забігає і кричить «вибігайте!». Але ж ні сигналізації, нічого нема! Люди сміються, їм смішно. Пожежники потім приїхали, були вони за хвилин 10».

Зупинити євроінтеграцію?

Ми чітко впевнені, що це підпал. Це навмисне знищення чужого майна
Антон Геращенко

Палію та його замовнику загрожує до 10 років позбавлення волі, наголошує радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. Однак основних мотивів, які розглядає міліція, не розголошує.

«Це є таємницею слідства. Однак ми чітко впевнені, що це підпал. Проводиться розслідування за статтею 194 (Кримінального кодексу). Це навмисне знищення чужого майна», – сказав він у коментарі Радіо Свобода.

Андрій Халпахчі
Андрій Халпахчі

Генеральний директор кінофестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі називає кілька ймовірних причин підпалу. Можливо, це намагання якоїсь політичної сили зупинити євроінтеграцію України – показавши таким нападом «гомофобне ставлення українців до ЛГБТ-спільноти». А можливо, це спроба знищити культовий кінотеатр.

Хочуть знести і набудувати тут торговий центр чи щось ще
Андрій Халпахчі

«Чи це дійсно ті люди, які не можуть заспокоїтися і хочуть цей ласий шматок, цей чудовий будинок отримати. І тоді тут не буде кінотеатру, а буде невідомо що. Хочуть знести і набудувати тут торговий центр чи щось ще», – каже Халпахчі.

Теракт проти ЛГБТ-спільноти?

В організації «Гей-Форум України» впевнені: пожежа пов’язана з програмою кінофестивалю «Молодість» «Сонячний зайчик», присвячену проблематиці ЛГБТ. І розцінюють підпал як теракт, спрямований на залякування ЛГБТ.

«На початку цього року невідомі гомофоби закидали димові шашки до приміщень столичних гей-клубів, користуючись розгубленістю столичної міліції під час революційних подій. Як бачимо, якісь невідомі українці вдаються до терору для боротьби з культурним різноманіттям, до терору, який ставить їх поза межами закону. Ми знаємо, філософії яких політичних сил відповідає така залякувальна діяльність, але нехай відповідь на це дають слідчі», – зауважує лідер всеукраїнського ЛГБТ-об’єднання «Гей-Форум України» Святослав Шеремет.

Також у соцмережах пишуть: злочинцями є саме забудовники. Підпал здійснили під час демонстрації фільму на ЛГБТ-тематику – для того, щоб підозра впала на гомофобів.

Віталій Кличко
Віталій Кличко

Як заявив раніше мер Києва Віталій Кличко, на наступній сесій Київради розглянуть питання про передачу кінотеатру в оренду трудовому колективу. Адже «Жовтень» повинен залишитися у комунальній власності та належати громаді столиці.

«Я впевнений, що на наступній сесії це рішення буде ухвалене. Наше ключове завдання – щоби кінотеатр залишався без зміни профілю, і щоби об’єкти соціального і культурного спрямування залишалися у власності громади», – наголосив Кличко.

І додав, що на сьогодні одне з першочергових завдань – якнайшвидше відновлення кінотеатр.


4 грудня 2013 року було подано позов про виселення кінотеатру «Жовтень» з приміщення. Цей процес триває і досі. У лютому 2014 року КМДА пообіцяла укласти з цим кінотеатром нову угоду оренди на 3 роки.

Частину столичного Подолу, на якій розташований «Жовтень», продовжують забудовувати. Поблизу самого кінотеатру вже не раз намагалися розпочати будівництво. Українське законодавство забороняє виселення закладів культури без надання їм іншого рівноцінного приміщення.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG